Hogyan lehet kevesebb a rezsi?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokszor igencsak apró dolgokon múlik néhány ezer forint megspórolása, ennek ellenére gyakran megfeledkezünk ezekről.

Hogyan spórolj a fűtéssel?

Bár a hivatalos fűtési szezonnak napokon belül vége, és remélhetőleg a jó idő is hamarosan ideér, ennek ellenére érdemes megfogadni néhány apró tippet, melyek segítségével kevesebb lesz a számla a hó végén. 

Az első lépés, hogy amennyiben huzamosabb ideig nem vagy otthon - például munkába mész - kapcsold valamivel alacsonyabb fokozatra a fűtést. Fontos azonban, hogy teljesen lekapcsolni nem érdemes, ugyanis bár, így lényegében nulla lesz a fogyasztás, amíg nem vagyunk otthon, a kihűlt lakásba hazatérve sokkal magasabbra kell kapcsolunk a fokozatot, mint abban az esetben, ha minimális fokozaton, de egész nap fűtöttünk volna. 

Emellett fontos, hogy azokat a helyiségeket, ahol kiemlten fontos a meleg - fürdőszoba, gyerekszoba - mindig csukott ajtó mellett fűtsd fel, ezzel ugyanis rengeteget spórolhatsz. 

További tippek a fűtés csökkentésére a következők:

  • Inkább többször szellőztess, de rövid ideig. 
  • Ne takard le a fűtőtesteket (pl.: száradó ruhákkal).
  • Éjszaka teljesen engedd le a redőnyöket. 
  • Pótold a szigetelést házilag (pl.: ablakok és ajtók réseinek betömése textíliákkal). 

Hogyan spórolj a villannyal? 

Az elmúlt egy évben a legtöbbünknek bizonyára megnövekedett a villany számlája, ez nem csoda, hiszen ha még az online oktatástól és a home officetól el is tekintünk, akkor is egyértelmű, hogy több elektronikai felszerelést használunk, mint korábban. Hiszen sajnos a szabadidős tevékenységeink is lényegében ebben merülnek ki. 

Az egyik legalapvetőbb spórolási tipp, hogy használjunk energiatakarékos eszközöket, és bár hosszú távon gondolkodva ezek valóban megtérülő befektetések, sokaknak sajnos a hónap végi néhány ezer forint megtakarítás is sokat jelent, így mutatunk néhány egyszerűbb, anyagi ráfordítás nélkül is működő ötletet. 

Ezek közül az egyik legalapvetőbb, hogy mindig csak azok a készülékek legyenek bedugva a konnektorba, amik szükségesek. Bár természetesen nem tesz jót a mosógépnek, ha mindig csak a mosás idején dugjuk be az aljzatba, a nem használt töltőt vagy éjjeli lámpát azonban érdemes kihúzni. 

Apropó töltő, a telefonok és egyéb eszközök feltöltését gyakran időzítjük éjszakára, hiszen ilyenkor nem használjuk őket, ez azonban nem a legszerencsésebb megoldás, hiszen a telefon 1-2 óra alatt biztonsan feltöltődik, ennek ellenére akár 7-8 órán keresztül is a töltőn hagyjuk, ami így teljesen feleslegesen fogyasztja az áramot. 

A másik legegyszerűbb megoldás - amit a legtöbben bizonyára már alkalmazunk - a szükségtelen villany használat elkerülése, mindig ügyeljünk arra, hogy csak abban a helyiségben kapcsoljuk fel a villanyt, ahol éppen tartózkodunk.

Hogyan spórolj a vízzel?

A víz spórolás különösen fontos, hiszen ezzel nemcsak a pénztárcánkat, de a bolygónkat is kíméljük. 

A legfontosabb víz spórolási tipp, hogy a fürdés helyett válasszuk a zuhanyzást, valamint, hogy csak akkor folyassuk a vizet, ha valóban használják. Apró dolognak tűnhet, de rendkívül fontos, hogy például ne folyjon a víz az egész fogmosás alatt. 

Remek megoldás, ha például a zöldségek és gyümölcsök megmosásához sem folyóvizet használunk, hanem egy tálba engedünk vizet és ebben mossuk meg őket, ezt a vizet pedig újrafelhasználhatjuk például növények öntözéséhez, erre egyébként az összegyűjtött esővíz is remek alternatíva. 

A nyári időszakban pedig érdemes a hűtőben előre lehűteni néhány üveg hideg vizet, vagy jégkockát, a nagy melegben ugyanis gyakran kívánja a szervezetünk a hideg vizet, ennek hiányában pedig, addig engedjük a csapból a vizet, míg az kellemes hőmérsékletű lesz, mindeközben azonban sajnos rengeteg vizet pazarolunk.