Esztétikai felújítás albérletben?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A funkcionális javításokat általában a főbérlő állja, de mi a helyzet az esztétikai átalakításokkal?

Ki fizeti a költségeket?

Mielőtt aláírnák a bérleti szerződést minden esetben állapodjanak meg abban, hogy ki fogja fizetni a javításokat, felújításokat az ingatlanban. Abban az esetben, ha a javításra a bérlő hibájából van szükség, akkor természetesen ezt ő állja, esetleg levonják a kaucióból. 

Vannak azonban olyan esetek, amikor a korszerűsítésre a mindennapi használat és az elöregedés miatt van szükség. Ilyenek például a fűtőtestek tisztítása, javítása, nyílászárók korszerűsítése, vagy esetleg a vezetékek elöregedése. Ezekben az esetekben a költségeket a főbérlőnek kell állnia. 

A funkcionális javításokat tehát - vagyis amik a mindennapi élethez elengedhetetlenek - a főbérlő feladata kifizetni, de mi a helyzet az esztétikai felújításokkal?

Mik számítanak esztétikai felújításnak?

Lényegében minden olyan felújítás, mely a mindennapi életszükségleteinkhez nélkülözhető, és csak azt a célt szolgálja, hogy kellemesebben, otthonosabban érezhessük magunkat. 

Ilyenek lehetnek például a festés, új csempe vagy parketta, esetleg egy tapétázás. 

Bizonyos esetekben a főbérlő is időt és pénzt fordít arra, hogy az ingatlan minél esztétikusabb legyen, a bérlők személye azonban változik, és egy kialakított stílus nem biztos, hogy a következő albérlő igényeinek is megfelel. 

Megéri-e otthonossá tenni az albérletet?

Az albérletünket könnyedén otthonossá tehetjük a berendezésekkel és különféle dekorációs elemekkel, ezekre mindenképp érdemes befektetni, ezeket ugyanis költözés esetén magunkkal vihetjük. 

Egy komolyabb átalakítás esetén azonban teljesen más a helyzet, egyrészt erre általában nincs is lehetőségünk, másrészt, ha van is, alaposan át kell gondolnunk, hogy megéri-e anyagilag.

Valószínűleg a főbérlőnk nem egyezik bele, hogy újra parkettázzuk a lakást, és valljuk be bármennyire sem tetszik nekünk az ottani padló, erre mi magunk sem vállalkoznánk. De mi a helyzet például a szoba kifestésével? 

Egy szoba átfestése jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy otthonosabban érezhessük magunkat, egy kedves főbérlő még engedélyt is adhat rá, és anyagilag sem túl megterhelő. 

Azt, hogy ez mennyire éri meg számunkra, természetesen egyéni hozzáállás kérdése. De amennyiben hosszabb távra tervezünk (minimum 1-2 év), és az ingatlanban nem tudjuk magunkat otthon érezni, mindenképp érdemes beszélni a főbérlővel, és rászánni néhány ezer forintot.