Lakásbérlés előtt számolj a költségekkel!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor lakásbérlésre adjuk a fejünket nemcsak a lakbérrel, hanem egyéb költségekkel is számolni kell. Éppen ezért segítünk megtervezni a költségvetést.

A lakás keresés nulladik lépése 

Miután megszületett a fejünkben az ötlet, hogy kivennénk egy lakást, rögtön elképzeljük álmaink otthonát, és bele is temetkezünk az ingatlan hirdetésekbe. Ezt megelőzően azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy mekkora pénzügyi kerettel is rendelkezünk. 

Ehhez érdemes kidolgozni egy költségvetést, melyből kiderül havonta mekkora összeget tudunk a lakhatásra szánni. Ennek elkészítéséhez érdemes észben tartani néhány tippet.

Elsőként is tisztában kell lenned a havi kiadásaiddal, remek megoldás, ha rászánsz egy hónapot, és még a költségvetés kidolgozása előtt minden kiadásod rögzíted - erre már számos népszerű applikáció létezik -, így reális képet kapunk a költségeidről. 

A következő, hogy tisztában legyél a havi bevételeddel is, ez könnyebb azok számára, akik havi fix fizetéssel rendelkeznek, hiszen ők minden hónapban előre tudnak kalkulálni. Azok számára akik órabérben dolgoznak, vagy a munkahelyükön gyakori a túlóra, ez nehezebb feladat.

Ezt követően érdemes egy bizonyos megtakarítással is számolnod, ennek összege természetesen nagyban függ a fizetésed mértékétől, és a jövőbeli céljaidtól is, de mindenképp érdemes belekalkulálnod a költségvetésbe. 

Végezetül a legfontosabb tipp, hogy maradj a realitás talaján. 

Milyen költségekkel számoljunk?

A költségvetést elsőként azokkal a kiadásokkal érdemes kezdeni, melyek összege teljesen fix, vagy legalábbis körülbelül előre kalkulálható az összeg. 

  • lakbér
  • rezsi
  • közös költség
  • utazási költség 
  • TV, internet és telefon 
  • megtakarítás 

Ezután következzenek a költségvetés azon elemei, melyek nem azonos összeget követelnek havonta. 

  • étkezés 
  • szórakozás
  • gyógyszerek 
  • tisztálkodási szerek és ruházat 

Az előbbiek mellett természetesen felmerülhetnek váratlan kiadások, vagy egyéni elemek, de ezekkel minden esetre jó számolni. 

Mire számíthatunk?

Bár a kiadások százalékos eloszlása nagyban függ az egyéni életmódtól és a fizetés mértékétől, ennek ellenére érdemes néhány pillantást vetni a magyar átlagra. 

Ez alapján elmondható, hogy a fizetés legkisebb részét a szórakozás és az egyéb dolgok (ruházat, gyógyszerek) emésztik fel, ez körülbelül a fizetésünk 5-5%-a, ezt persze módosíthatják olyan tényezők, mint egy betegség vagy egy drága hobbi. 

Ezt követik a 10%-os tételek, az átlagos magyar háztartások esetében a megtakarításra és az utazásra fordítanak ennyit. 

Az étkezésre ennek már a dupláját is (a fizetés 20%-a) elköltik egy hónapban, a rezsi átlagosan szintén ennyibe kerül. Ebbe beletartoznak a közműdíjak, a telefon, TV és internet szolgáltatási díjak is. 

Végezetül a legnagyobb tétel a lakhatás, ez teszi ki a teljes fennmaradó részt (30%),ez egyeseknél a lakáshitel törlesztőjét, másoknál a lakbért jelenti.

Ahogy említettem ezek a tételek akár drasztikus mértékben is módosulhatnak, kiindulópontnak azonban fontos látni, hogy a lakhatás az összes rezsivel együtt az átlag magyarnak legalább a fizetése felébe kerül. 

Ezt megfordítva, mondhatjuk azt is, hogy az egyéb felmerülő költségek miatt azzal kell számolni, hogy a fizetésünk maximum 50%-át fordítjuk a lakhatásra rezsivel együtt. 

További tippekért olvassa el alábbi cikkeinket: