Ki legyen a lakótársam: ismerős vagy idegen?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kérdésre sokan gondolkodás nélkül rávágnák, hogy természetesen egy ismerőssel jobb az együttélés. Jobban átgondolva a kérdést azonban árnyaltabb képet kapunk.

A magas albérletárak mellett a fiataloknak szinte semmi lehetőségük arra, hogy egyedül éljenek. Ennek ellenére mégis sokan választják inkább a lakás bérlést - akár másokkal közösen - a mamahotel helyett. 

Sose leszel egyedül: előny vagy hátrány?

Sokan abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy egy nagyon jó ismerősükkel, sőt akár a legjobb barátjukkal közösen bérelnek lakást. Ennek ugyanis számos előnye, de sajnos hátránya is van. 

Nézzük elsőként az előnyöket! A legnagyobb pro érv kétségkívül a hangulat, az együttélés olyan akár egy véget nem érő buli, és nem mellesleg bármikor számíthatunk egymás segítségére.

Ez egy ideig rendkívül szórakoztató és örömteli lehet, egy idő után azonban ez a dolog is visszaüthet. Néha ugyanis mindenki vágyik az egyedüllétre, a nyugalomra (éppen ezért is költözik el otthonról), és olykor még a jó barátunkkal is keveredhetünk emiatt szóváltásba. 

Ezen azonban könnyedén túl lehet lendülni, és egy jó barátságban ez nem is tud kárt tenni. Van azonban két kritikus pont, melyet mindig tisztázni kell egy együttélés során, és ezek hiánya komolyabb vitákat is szülhet. 

A piszkos anyagiak és a házimunka

A házimunkát illetően előre le kell fektetni a szabályokat, hogy a közös tereket (fürdőszoba, konyha) ki és milyen gyakorisággal takarítja. Ez természetesen abban az esetben is szükséges, ha egy idegennel élünk együtt, egy barátság esetén azonban gyakrabban előfordulhat, hogy felrúgjuk ezeket a megállapodásokat. 

Könnyedén el tudjuk képzelni, ahogy a barátunk egy fontos programra hivatkozva kérlel minket, hogy csak most az egyszer vállaljuk át helyette a hétvégi fürdőszoba takarítást. Ezt persze egyszer-kétszer szívesen megtesszük főleg, ha mi is számíthatunk az ő segítségére. Egy idő után ezekből a szívességekből azonban könnyen elegünk lehet, emiatt pedig megromolhat a barátság és így az együttélés is. 

Az előbbiek átgondolva teljesen érhetőnek tűnnek, az anyagiakkal azonban mi lehet a probléma - merül fel bennünk a kérdés. Ez ugyanis rendkívül egyszerűnek tűnik: felezzük a lakbért, a rezsit és a közösköltséget is. 

Talán még az olyan dolgok terén is meg lehet egyezni mint, hogy mikor ki vásárolja a tisztítószereket. De mi a helyzet például a hűtőben található ételekkel és italokkal? Ezeket természetesen mindenki magának vásárolja, de mennyire okoz gondot, ha lakótársunk, aki történetesen a barátunk is elfogyasztja az általunk vásárolt élelmiszereket.

Ezek a problémák nem merülnek fel, ha egy idegennel élünk együtt és élesebben meg tudjuk húzni a határvonalakat. Ez azonban ne tántorítson el senkit attól, hogy egy jó baráttal vagy ismerőssel költözzön össze, csupán érdemes felkészülni arra, hogy a nagy örömünkben állítsunk fel néhány szabályt is, melyet mindkét fél betart.