Milyen egy jó főbérlő?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy albérlő számára a legfontosabb szempont, hogy az bérleményben otthon érezhesse magát, ehhez azonban egy korrekt főbérlőt kell találni.

Egy jó főbérlő nem titkolózik

Legyünk őszinték a legtöbb főbérlőt csak egy dolog érdekli: minél hamarabb és minél drágábban kiadni az ingatlant. Ennek érdekében pedig sokszor elhallgatják az igazságot. 

Miután valaki kivesz egy lakást ugyanúgy teljes értékű lakója lesz annak, mint egy háztulajdonos. Itt fogja élni a mindennapjait, így joga van ismerni az ingatlan hibáit, és egy korrekt főbérlő ismerteti is ezeket még a beköltözés előtt.

Persze előfordulhat, hogy ebben az esetben a potenciális bérlő visszalép, vagy alkudni próbál az árból, ami bár kellemetlenségeket okozhat a tulajdonos számára, még mindig jobb, mint egy későbbi folyamatos konfrontálódás például a rossz nyílászárók miatt. 

Korrekt az anyagiakat tekintve 

Ahogy egy jó albérlő esetében, úgy egy főbérlőnél is elengedhetetlen, hogy korrekt legyen az anyagiakat tekintve. Ennek legfontosabb szegmense a kaució. 

Sajnos gyakran hallani olyan történteket, amikor az albérlők, bár semmilyen hátralékot nem hagytak, mégsem kapták vissza a kaució összegét. Egy megbízható főbérlő azonban tisztában van a kaució lényegével, és tudja, hogy az - tisztázott kifizetések esetén - az albérlőt illeti. 

Az anyagi korrektséget tekintve egy jó főbérlő tudja, hogy bizonyos kiadásokat neki kell fedeznie a bérlés ideje alatt is. Ebbe bele tartozhat a fűtőtestek javítása, elromlott berendezések pótlása, nyílászárók rendbetétele. 

Hagyja, hogy az albérlő otthon érezhesse magát 

A legfontosabb egy főbérlőben, hogy hagyja élni az albérlőket, és ne viselkedjen velük úgy, mintha az ő jó szándékából élhetnének a lakásban, ugyanis ők ezért fizetnek - nem is keveset. 

Ennek egyik legfontosabb lépése, hogy nem ellenőrzi hetente a lakást, pláne nem bejelentés nélkül, vagy akkor amikor a bérlők nem tartózkodnak otthon - ezt egyébként jogszabály is tiltja. 

Másik fontos és gyakran tárgyalt kérdés a vendégek fogadása. Mindenki szeretné az otthonában vendégül látni szeretteit és barátait - főleg, ha ez életünk első lakása -, a komfortérzetet azonban rettentően elrontja, ha a főbérlő megtiltja a vendégek fogadását, vagy folyamatosan emiatt kerülünk vele konfliktusba. A lakástulajdonos a békés viszony és az albérlők megtartása miatt tehát jobb, ha nem szól bele a vendégfogadásba, ha valamiben kárt tesznek, azt úgyis az albérlő kauciója bánja. 

Végezetül pedig érdemes szót ejteni a lakás átalakításáról, ugyanis semmi nem ad otthonosabb érzetet, mintha a lakás a mi stílusunkat tükrözi. Természetesen nem arról van szó, hogy a tulajdonos engedje meg a falak leverését és a lakás teljes átalakítását, de a szobák falának átfestése vagy egy-egy szög felhelyezése nem lesz rá hatással, az albérlőnek azonban sokszor igenis sokat számít. 

Akár már a beköltözéskor közölje, hogy saját költségre bármikor átfesthetők a falak, ha pedig a következő bérlőnek nem tetszik a szín, ezt ő is nyugodtan megteheti.