Így biztosítsa be magát a főbérlő!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy ingatlan bérbeadásnál fontos, hogy az albérlő mellett a főbérlő is biztonságban érezze magát. Mutatjuk mire figyeljen, ha bérbe adja lakását!

A szerződés mindkét félnek fontos

A szerződés megkötése számos pontban védi az albérlőt az esetleges kellemetlenségektől, a főbérlők azonban sokszor ragaszkodnak ahhoz, hogy ne kössenek szerződést, például az adózási terhek elkerülése miatt. 

Elsőre sokan azt gondolják, ha nincs szerződés abból csak az albérlőnek származhat hátránya, mivel hivatalosan nem bérli az ingatlant, így a főbérlő bármikor az utcára teheti, vagy kedve szerint emelheti a bérleti díjat. 

Ez azonban nem teljesen igaz, ugyanis az albérlő ez esetben bírósághoz fordulhat, ami a Polgári Törvénykönyv alapján dönthet úgy, hogy a jogorvoslat az eredeti állapotok visszaállításával valósul meg. Ez esetben pedig az albérlő visszakövetelheti az addig kifizetett lakbért. 

Kaució

A kaució összege sokakban felháborodást vált ki, és nem értik miért kell 2-3 havi lakbért kicsengetni a beköltözéskor. Pedig a kaució igenis jogos dolog, a probléma azzal van, ha ezt a főbérlő a kiköltözéskor nem kívánja visszaadni. 

A kaució ugyanis egy biztosíték a főbérlő számára, ha a lakók a kiköltözéskor rezsi hátralékot hagynak, vagy kifizetetlen károkat okoztak az ingatlanban.

Sok helyen bevett szokás, hogy a kiköltözéshez közeledve az albérlő lelakja a kauciót, vagy 2 vagy 3 hónapig - a kaució összegétől függően - nem fizetnek lakbért, és a kauciót már nem kérik vissza. Ez azonban a főbérlő részéről kockázatos, ugyanis még a kiköltözés előtti napon is keletkezhet kár az ingatlanban, amire, így a főbérlőnek nem marad fedezete.  

Jövedelemigazolás

A főbérlő számára az egyik legfontosabb dolog, hogy az albérlő rendszeresen fizetni tudja a lakbért, valamint a rezsit, ehhez pedig rendszeres jövedelemre van szüksége. Ezért a szerződés aláírása előtt a bérbeadónak érdemes jövedelemigazolást kérni a leendő albérlőtől, hogy megbizonyosodjon annak fizetési képességéről. 

Határozott vagy határozatlan idejű szerződés?

A szerződés aláírásakor fontos megállapodni abban, hogy azt határozott vagy határozatlan időre kötik meg. A bevett szokás általában az, hogy 1 évre határozott idejű szerződést kötnek, majd ezt követően, ha az albérlők ezt követően maradni akarnak, akkor egy új határozatlan idejű szerződést kötnek. 

A főbérlők számára ideálisabb a határozott idejű szerződés, hiszen így egy bizonyos időszakra biztosított a lakás kiadása, és ezáltal a lakbér is. 

A határozatlan idejű szerződés esetén azonban érdemes megállapodni egy felmondási időben, így ha az albérlők úgy döntenek, fel szeretnék mondani a szerződést, akkor is van ideje új albérlőket találni, akik akár rögtön beköltöznek, így ez nem jár jövedelem kieséssel. 

Ki a szerződő fél?

Ha az albérletet többen veszik ki - barátok vagy párok -, akkor fontos a szerződésben tisztázni, hogy ki az aki kiveszi a lakást és ki fogja fizetni a lakbért. A legjobb, ha minden az ingatlanban lakó személy szerződő fél lesz, így nem lesznek félreértések a lakbérrel kapcsolatban, ha csak egy személy költözik ki. 

Ezzel kapcsolatban a másik fontos - és bonyolultabb - kérdés a kaució. Több személy beköltözése esetén ezt is érdemes a szerződésben tisztázni. Ebből probléma leginkább, akkor adódik, ha a felek nem egyidejűleg költöznek ki. Ezzel kapcsolatban fontos tisztázni a következő kérdéseket:

  • A kaució annak jár vissza, aki a szerződés lejártáig marad? (határozott idejű szerződés esetén)
  • A kaució arányosan jár vissza, ki-ki mikor költözik ki?
  • Az okozott károkért együttesen felelnek a kaucióval?