A Jobbik Hunbnb létrehozását javasolja

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Adókedvezmény és lakhatási támogatási javaslat, az alábbi ingatlantulajdonosok részesülhetnek benne.

A Jobbik adókedvezménnyel és lakhatási támogatással, "Hunbnb" rendszerrel segítené a magyar fiatalok albérlethez jutását - közölte az ellenzéki párt alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Z. Kárpát Dániel a VI. kerületi Nagymező és Zichy Jenő utca sarkán, az általa "Airbnb sújtotta övezetnek" nevezett területen elmondta, javaslatuk szerint adókedvezményt kapnának azok a magyar ingatlantulajdonosok, akik magyar állampolgárságú, harminc év alatti, hallgatói jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgárnak adják bérbe lakásukat.

Hozzátette: ehhez társulna egy lakhatási támogatási rendszer, amelyben megvizsgálnák a bérbe vevő havi jövedelmét, a kerületben fizetendő albérleti díjat, és a kettő alapján egy szorzó alapján 20 és 50 ezer forint közötti lakhatási támogatást nyújtanának.

Az ellenzéki politikus közölte, a társasházi törvény módosítása és egyéb, az együttélési szabályokat befolyásoló rendelkezések teljes mértékben rendezhetik a jelenlegi tarthatatlan helyzetet.

A Jobbik Hunbnb létrehozását javasolja

Töreki Milán, a Jobbik kerületi elnöke elmondta, a Jobbik programjának alapfeltétele, egy jól működő erős önkormányzat, amely különadót vethet ki ezekre az ingatlanokra, vagy bizonyos darabszám felett luxusadót róna ki. Az így befolyt összegből a kerületben lehetne bővíteni a lakhatási támogatást és a bérlakásépítést - tette hozzá.

Hangsúlyozta, nem betiltani, hanem ellenőrizni és szabályozni akarják ezt a területet országosan és helyi szinten is. Kérdésre válaszolva Z. Kárpát Dániel azt mondta, javaslataik 20 és 40 milliárd forintjába kerülnének a költségvetésnek.

Hozzátette: átmenetileg javaslataik járhatnak költségvetési veszteséggel. De nem forintosítható javaslataik azon hatása, hogy a bérbevevők Magyarországon maradnak, itt fizetnek adót, itt vállalnak gyermeket - magyarázta. Úgy látta ennek ellenére, hogy a bérlakásprogramra fordított minden forint 4-6 éven belül megtérül a költségvetésnek a multiplikátor hatásokon keresztül - mondta.

MTI