Kaució – mikor marad a bérbeadónál?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nehéz kérdés, sokszor az ember vissza sem adná legszívesebben. A bérlő ott lakik és elhasználja, amit el lehet, azonban sok esetben jogilag védett.

 

Mik a jogaink bérbeadóként?

Bérbeadóként maximum 3 havi kauciót kérhet, illetve lehet többet, de akkor a bérlő kérelmezheti annak mérséklését bíróságon.

Tehát először is ennél többet nem érdemes kérni, mert ezen túl egyébként sem valószínű, hogy túl sokan ki tudnak fizetni egy ekkora összeget egyben, mivel erre még rájön az első havi bérleti díj és az egyéb költségek.

Azért sem szabad elkalandozni a könnyen szerzett pénz gondolatával, mivel ez jogilag nem illeti a bérbeadót. Pont az a lényege, hogy letétbe helyezi a bérlő, arra az esetre, ha…

Mikor jár vissza a kaució

  • elmaradna a bérleti díj, vagy a rezsi költségének megfizetése. Fontos, hogy ha ez a bérleti szerződés lejárati ideje előtt bekövetkezik, akkor újra elkérhető a kaució a bérlőtől, hogy így legyen biztosítva a bérbeadó a lejárati idő végéig.
  • a bérlő személye által okozott károkat kell megfizetni. Ilyen lehet, ha például betörik a bejárati ajtó ablaka, de bármilyen nem rendeltetésszerűen használt tárgy megjavítására igaz ez.
  • meghatározott időn belül felmondja a szerződést a bérlő.

A kaucióként egyébként kérhető vagyontárgy, akár értékpapír is. De értéke ugyanúgy nem haladhatja meg a három havi bérleti díj összegét. Érdemes olyan tárgyban megegyezni, melynek értéke várhatóan nem csökken, hiszen esetleges tulajdonba kerülése esetén rosszabbul jár a bérlő.