Továbbra is várható az építőipari termelés növekedése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Februárban is jelentősen növekedett az építőipari termelés

Az idén februárban az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,3, az egyéb építményeké 145,4 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, a szerződésállomány ilyen mértékű növekedése pedig bíztató az építőipar további bővülését tekintve - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH közlése szerint februárban az építőipari termelés volumene 26,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a kiugró januári 43,2 százalék után.

Arra a kérdésre, hogy a kormány hogyan kívánja az építőipar hatékonyságát növelni, a helyettes államtitkár kifejtette: a szektor érdekében fontos a kereslet ösztönzése és a kínálati oldal támogatása is. Előbbinél példaként említette a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), az áfa-kedvezményt és a kedvezményes hiteleket.

Pomázi Gyula szerint a kínálati oldalt az építőipar technológiai korszerűsítésére kiírt pályázat segíti, amely azt szolgálja, hogy az építőipari cégek új gépekkel, új eszközökkel, hatékonyabban, jobb minőségben tudjanak lakásokat építeni.

Forrás: MTI