Nagy ötletek kicsi pénzből

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szeretné feldobni a lakását, de nem áldozna rá nagyobb összegeket?

A következő olcsó, de annál kreatívabb ötletekkel úgy megújíthatja lakását, hogy attól minden látogatójának le fog esni az álla.

Multifunkcionalitás

Bútoraink nemcsak az áruház által meghatározott funkciókat tölthetik be: soha nem ültünk fel még például a konyhapultra, vagy szundikáltunk egyet kényelmes fotelunkban?

Komódunkat használhatjuk ülőhelyként is

A bútorok többféleképpen is felhasználhatók – persze ne a kitűnő lábtámaszként működő dohányzóasztalra gondoljunk. Kényelmes ülőhelyként szolgálhatnak alacsonyabb, térd- és derékmagasságig érő bútoraink, amelyekre csupán néhány kényelmes párnát, plédet kell rápakolni, és a szoba máris plusz két ülőhellyel bővült.

Nincs dohányzóasztalunk? Kisebb vendégség esetén egy kis fasámli – igény szerint terítővel dekorálva, vagy befestve – is megteszi asztalként.

Színek mindenhol

Festéssel dobhatjuk fel és változtathatjuk meg igazán lakásunk hangulatát. Hagyjuk fantáziánkat szabadon szárnyalni, persze csak bizonyos keretek között!

Többféle színt is felhasználhatunk egy helyiségben

Vegyük viszonyítási alapul bútoraink, berendezési tárgyaink, (hálószoba esetén) paplanaink, ágyneműink színét, és válasszuk ki a hozzájuk illőeket.

Mintát, tapétát is ez alapján válasszunk; egy szobában egyszerre használhatunk fel tapétát és festhetünk be falrészleteket, mint ahogy azt a mellékelt képen is láthatjuk.

DIY projekt: varrjunk magunk párnáinkat, függönyeinket!

Ha rendelkezünk egy jó varrógéppel és egy kis anyagdarabbal, csodákat művelhetünk lakásunkban. Párna-, bútorhuzat, függöny, terítő stb. – legyen szó bármelyikről, könnyen elkészíthetjük őket egy kis időbefektetéssel. Korábbi darabjainkat felújíthatjuk mintákkal, hímzéssel.

„Kreatívfal” művészlelkeknek

Ha van igényünk – és persze helyünk is –, kinevezhetünk egy olyan sarkot vagy falfelületet, ahol saját kreatív kis dolgainkat rakhatjuk ki, sőt akár rajzolhatunk, festhetünk is rá. A falnak érdemes fehér színűnek lennie, hiszen így a legegyszerűbb bármilyen alkotást is rávinni.

Bútorainkat is feldíszíthetjük

A minimalista ipari stílus

Az ipari stílus mindent leegyszerűsít, minimális bútorszám és lakáskiegészítő jellemzi. Egységes – általában fehér – színű a berendezés egésze, így régi bútordarabjainkba új életet lehelhetünk, átfesthetjük őket, és úgy nézhetnek ki, mint újonnan.

Raklapbútorok

A raklapbútorokkal számos favázas bútordarab helyettesíthető (de azért rakodásra sem a legrosszabb megoldás!), az ágytól kezdve az ülőhelyekig; nincs olyan bútor, aminek nem találták volna ki a raklapból elkészített változatát.

Raklapágy

A raklapkanapé igen népszerűvé vált, csupán néhány párna, valamint huzat szükséges hozzá, de gyorsan összeállítható vendégágyhoz sem rossz alapanyag a raklap.

Polc fürdőkádhoz

Egy kis fadarabbal egy kis étkező- vagy olvasóasztalt varázsolhatunk fürdés közben. Jó megoldás lehet szépségápolási szerek, italok, könyvek tárolására.

Létrapolc

Egy régi, szélesebb fokú létrának fokai nagyszerűen működik tárolóként. Rakhatunk rá könyveket, dekorációt, virágot – csak hogy néhány példát említsünk a számtalan lehetőség közül.

A létrapolc

A kevesebb néha több...

...azonban a következőekre nem érvényes a fenti állítás. Néha a több tényleg több, de ebben az esetben ez nem jelent problémát. Amikor találunk egy jó (és nem utolsósorban olcsó) bútort (könyvespolc, asztal, komód), vegyünk belőle kettőt.

Két komód együtt például remek tálalóként szolgálhat, két asztalhoz pedig többen ülhetnek le, több dolog fér el rajta.

Forrás