Hosszabb tartózkodásra tervezve

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha nem minden tetszik az albérletben, nem kell rögtön újat keresni. Mit változtassunk, hogy a legnagyobb hatást érjük el?

Ideális esetben az albérletben minden olyan, amilyennek szeretnénk; minden úgy néz ki, ahogy az nekünk tetszik: környék, színek, falak, bútorok, stb. Természetesen ilyen azért ritkán van. Ha egyedivé és igazán nekünk tetszővé akarjuk tenni az új albérletet, akkor először otthonossá kell tenni lakásunkat.

Más lakásából otthont varázsolni nem feltétlenül érdemtelen és méregdrága vállalkozás. Mégis mit tegyünk, hogy munka után ne csak odaérjünk, hanem hazaérjünk?

Albérletünket saját otthonunká is tehetjük

FESTÉS
Beköltözéskor egy tisztasági festés sosem árt. S ha már egyszer szobafestés, akkor miért ne választanánk olyan színt, ami nekünk tetszik? Ha a citromsárga közlekedő fala fehér, mindjárt sokkal tágasabbnak tűnik; és az eredetileg magentaszínű gyerekszoba is jobban fog állni tini fiunknak tengerészkéken. A konyhaszekrény színének átfordítása is csodát tud tenni az étkezővel, főleg, ha előtte piros-feketében pompázott.

Jótanács: a szín és festékválasztás olyan, mint a bor: először nézzük meg, mihez szeretnénk, aztán vegyük meg a legdrágábbat, amit megengedhetünk magunknak.

Az északra néző szobákban jobban állnak a melegebb színek, míg a déliekben a hidegebb árnyalatok. Nagyobb belmagasságú lakásokban az sem baj, ha a mennyezet nem fehér. Ha több színárnyalat közül nem tudjuk, nálunk melyik nézne ki a legjobban, akkor kérjünk belőle mintaszínt és fessük fel őket a későbbi helyükre. Meg fogunk lepődni, hogy ami a boltban szörnyűnek nézett ki, milyen jól fog állni az adott helyiségben.

A fal színe nagyban befolyásolja a szoba hangulatát

PADLÓ
A stílusos öltözet a jól megválasztott cipővel kezdődik, a stílusos beltér pedig az egyedi padlóval. A padlófelületek nagyban meghatározzák egy helyiség hangulatát. Ne féljünk a padlók átfestésétől! Ha erre nincs lehetőség, akkor rejtsük szőnyeg alá a csúnyaságot. Szőnyegpadló, vagy egy szép középszőnyeg is telitalálat lehet. Utóbbiaknál fontos szempont, hogy akkorát válasszunk belőlük, hogy beérjenek a bútorok alá.

KILÁTÁS
Ha nem szép a kilátás, akkor érdemes csalni egy szépet magunknak. A célnak kiválóan megfelel, ha az ablaknyílásba levendulát vagy más szobavirágot teszünk. Ezen keresztül még a betonrengeteg is zöldbe burkolózik.

A virágok igazán fel tudják dobni a kilátást

Ha nagy a belmagasság és viszonylag keskeny az ablak, akkor öltöztessük fel, vegyük körbe szép függönyökkel, drapériákkal. Ha sehogy se érdemli meg az ablak a figyelmet, akkor egy csupasz falra rögzített keret nélküli tükörrel még mindig becsaphatjuk a szemünket. Ügyeljünk, hogy olyan szögben helyezzük el az üveget, hogy pont rálássunk benne az ajtónyílásra.

FÓKUSZPONT
Az emberi szem olyan, hogy szüntelen keres magának valamit, amin megnyugodhat, amire összpontosíthat, akár akarjuk, akár nem. Egy albérlet berendezésekor használjuk ezt ki és "kínáljuk meg" a szemünket valami széppel.

Ha van egy viszonylag nagy falfelületünk, kitehetünk rá egy modern, színes festményt, vagy éppen egy fekete-fehér óriás faliposztert. Ha nagy padlófelület áll rendelkezésre, akkor egy élénk színű középszőnyeg hozhat egy kis vibrálást a helyiségbe.

A fókuszpont a helyiség szerves részét képezi

Kisebb szobákban viszont vigyázzunk a túlzottan sok és élénk, vagy túl sötét színekkel. Oda megteszi néhány a kanapéra vagy ülőgarnitúrára hanyagul ledobott párna, aminek kellően élénk, vagy éppen absztraktmintás a huzata. Fókuszpontból nem kell sok, a túl sok rikító színtől a szem és a lélek is elfárad.

HANGULATTEREMTÉS
Legolcsóbban és leggyorsabban úgy teremthetjük meg az otthon miliőjét, ha elővesszük kedvenc illatgyertyáinkat, füstölőinket és beillatozzuk a lakásunkat. Tavasszal és nyáron természetesen élővirágcsokrok is megteszik.