Egyre többen választják a lakáshitelt az albérlettel szemben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jelentősen megnövekedett a lakáshitelt felvevők száma a tavalyi évben.

Az OTP Bank összesített adataiból arra lehet következtetni, hogy tovább tart a lendület a lakáshitelpiacon, ugyanis a pénzintézet 2016-hoz hasonlóan, tavaly ismét kétszámjegyű bővülést tapasztalt a beérkezett hiteligénylések számában és a felvett hitelek átlagos értékében egyaránt - közölte az OTP Bank.

A hitelintézet 2017-ben több mint 21 000 új lakáshitelt folyósított a családok számára - tették hozzá. Példaként említették, hogy tavaly több mint 5000 igénylés érkezett Pest megyéből, amit Budapest és Győr-Moson-Sopron megye követ több mint 4500, valamint közel 2000 hiteligénylési kérelemmel.  

Az igényelt lakáshitelek átlaga elérte a 7,6 millió forintot, ezzel szemben a fővárosban élőknél ez a szám már átlagosan 11,7 millió forint volt.

A közlemény idézi Kormos Zoltánt, az OTP Bank lakáshitelek főosztályának igazgatóját, aki kifejtette: a lakáshitel-igénylések száma és az átlagosan kihelyezett összegek nagysága is azt mutatja, hogy Magyarországra továbbra is az emelkedő ingatlanpiaci ciklus a jellemző és véleménye szerint ez a trend 2018-ban is folytatódik majd.

A lakáshitelek száma jelentősen növekszik

Kormos Zoltán arról is beszámolt, hogy az elmúlt évek tapasztalatai ma is érvényesek, ugyanis a magyar családok messze nem töltenek annyi időt a megfelelő finanszírozási megoldás kiválasztásával, mint az ideális otthon megtalálásával.

Azt javasolta, hogy az érintettek először pénzügyi lehetőségeikről tájékozódjanak valamelyik bankfiókban, hiszen számos támogatási forma és személyre szabott konstrukció érhető el.

Kiemelte többek között az igénybe vehető állami támogatási lehetőségeket, mint például a családi otthonteremtési kedvezményt, a lakástakarékot, valamint a lakáshitel-cafeteriát is.

Forrás: MTI