Mégsem biztos a 2019-ig tartó növekedés az építőiparban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A korábbi elemzésekkel ellentétben mégsem várható jelentős növekedés a következő évben.

Folytatódhat az építőiparban a növekedés, bár ezt több tényező - közöttük a munkaerőhiány és a kedvezményes áfa körüli bizonytalanság - akadályozhatja az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik a KSH legfrissebb adatait kommentálták.

Tavaly novemberben az építőipari termelés 30,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése novemberben 1,4 százalékkal csökkent.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene november végén 110,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist.

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerint egyre több olyan tényező van, amelyek visszafoghatják a további növekedést. Felhívta a figyelmet: az uniós fejlesztések súlyát jelzi, hogy novemberben az újonnan megkötött szerződések állománya az egyéb építményeknél jelentősen emelkedett, ezek a megrendelések pedig elsősorban út- és vasútfejlesztésekre szóltak.

Az épületek építésénél az új szerződések állománya viszont csökkent, ez arra utal, hogy a fejlesztők igyekeznek befejezni a megkezdett építkezéseket.

Építőipari termelés 2017 novemberéig

Németh Dávid úgy látja, a következő időszakban folytatódhat az ágazatban a növekedés, az ezt akadályozó tényezők között említette ugyanakkor a munkaerőhiányt, illetve az ebből adódó drágulást, valamint a kedvezményes lakásépítési áfával kapcsolatos bizonytalanságot. Hozzátette: ha a kedvezményt nem hosszabbítják meg, a jövőben visszaeshet a lakásépítési kedv.

A Takarékbank 2017 egészére 28 százalék körüli növekedést vár az építőipar teljesítményében, így a szektor érdemben hozzájárulhatott a GDP tavalyi növekedéséhez a bank elemzője szerint. Horváth András kifejtette:

idén átlagosan 18 százalékos építőipari növekedésre számítanak.

A növekedéshez mind a magán, mind a kormányzati szektor beruházásai kiegyenlítetten hozzájárulnak.

A szakértő szintén úgy látja, hogy a szakemberhiány érdemi kockázatot jelenthet, ám ez szerinte elsősorban a béremelési versenyben kevésbé részt venni képes mikrovállalkozásokat érinti.

Hozzátette: már 317 ezren dolgoznak a szektorban, ami továbbra is elmarad ugyan a válság előtti 330 ezres létszámtól, de a gépesítés foka jóval magasabb az építőiparban, mint tíz éve, így nem is feltétlenül lesz szükség elérni a régi létszámot.

A problémát a szakemberek hiánya is okozza

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kiemelte, a tavaly november végi rendelésállományból arra lehet következtetni, hogy 2018-ban is kétszámjegyű lehet az építőipari termelés bővülése. A szervezet 12 százalék körüli növekedést vár idén, és 2019-ben is bővülést várnak.

A szakszövetség elnöke az MTI-nek elmondta: az építőipar növekedése az ÉVOSZ prognózisát igazolja, a szövetség a tavalyi év egészére 30 százalékkal nagyobb teljesítményt vár az előző évihez képest. Hangsúlyozta, az építőipar még mindig hónapról hónapra növelni tudja a teljesítményét, 2017 egészére 2400 milliárd forint termelési értéket várnak, ami 32 százalékos bővülés a 2016. évihez képest.

Forrás: MTI