Jól jár, aki lakáskiadásra adja a fejét

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csökken az ingatlankiadásból származó teher a főbérlők számára, nyilatkozta Bacskó László, a Vállalkozók Fóruma szakértője.

Az internetes portál csütörtöki közleménye felidézi, hogy a benyújtott javaslatcsomag kibővítené a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó tételes átalányadózás felső korlátját, így a lakástulajdonosok 3 - legfeljebb 8 szobás - lakás kiadása esetén igényelhetnék azt.

Az évente fix összegű, szobánként 38 400 forintos adó jelenleg csak egy lakás - azon belül pedig legfeljebb 8 kiadó szoba - esetén vehető igénybe.

Évente fix összegű adót szükséges fizetni

Bacskó László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a társasházi közgyűlések 2017-től érvényes többletjogosítványai megnehezíthetik a lakáskiadást, mivel szabályzatban tilthatják az egyéb szálláshely-szolgáltatást, valamint a nem lakáscélú - többek az irodai vagy a különféle szolgáltatásokat nyújtó - tevékenységeket.

Hozzátette, hogy Józsefváros önkormányzata például olyan rendeletet fogadott el 2017 szeptemberében, amely a szálláshely-szolgáltatást a társasházak szervezeti és működési szabályzatától teszi függővé - áll a közleményben.

Forrás: MTI