Hosszabb távú ingatlankiadásnál érdemes közjegyzőhöz fordulni

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ilyenkor ugyanis nagyobb a szerződésszegés veszélye, viszont gyorsabb és egyszerűbb a tulajdonosi jogok kikényszeríthetősége.

Hosszabb ideig tartó ingatlanügyleteknél érdemes közjegyzőhöz fordulni, mert nagyobb a szerződésszegés kockázata - mondja a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

Parti Tamás kifejtette: ma a vonatkozó jogszabályok jogi szakértő közreműködéséhez kötik az adásvételeket: ügyvédi ellenjegyzéssel vagy közjegyzői okiratba foglalva kell ezeket a szerződéseket megkötni.

Minél hosszabb ideig áll fenn a bérlői viszony, annál több az esélye, hogy a felek meggondolják magukat

Hozzátette még, minél hosszabb ideig tart az ügylet, annál nagyobb az esélye annak, hogy a felek körülményeiben változás történik, például meggondolják magukat, és különösen igaz ez az ingatlan birtokba adására, vagy a vételár kifizetésére, a foglaló visszafizetésére. Mindez azonban a biztosítható közjegyzői okirattal,

a közjegyzői okiratok ugyanis alkalmasak közvetlen végrehajtásra, kikényszeríthetősége egyszerűsíti a jogérvényesítést.

A kamarai elnök szerint a közjegyző igénybe vétele nem elsősorban a szerződés létrehozásakor szükséges, hanem arról szól, hogy valaki képes a jövőbe tekintve gondolkodni és nem csak az adásvétel létrejöttét tudja elképzelni, hanem azt is, hogy esetleg szerződésszegés történhet.

Forrás: MTI