Albérlet helyett mikrolakás lesz az új trend nálunk is?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy év alatt jelentősen, 40 százalékkal nőtt az új építésű kislakások száma Nagy-Britanniában egy frissen közölt felmérés szerint.

A 37 négyzetméternél kisebb, úgynevezett mikro-otthonok gyakran olcsóbbak a hagyományos lakásoknál, a vevőknek azonban nehézségeik lehetnek a hitelhez jutással - figyelmeztettek szakértők, akik az ingatlanhiánnyal és azokkal az elsősorban anyagi nehézségekkel magyarázzák a kislakások népszerűségét, amelyekkel az első ingatlanjuk vásárlására készülők szembesülnek.

Hiába tűnnek olcsóbbnak, a felmérésben volt olyan 28 négyzetméteres londoni lakás, amelyért 450 ezer fontot (150 millió forintot) kértek. A legkisebb, 8 négyzetméteres ingatlanra pedig Brentben találtak. Ennek mérete mindössze 1 négyzetméterrel haladja meg egy börtöncelláét.

A brit fővárosban átlagosan 279 ezer fontért (92,5 millió forintért) árulnak mikrolakásokat, egyes pénzintézetek, például a Nationwide lakástakarék-szövetkezet és a Royal Bank of Scotland (RBS) azonban nem nyújtanak kölcsönt a 30 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások vásárlásához. Szakértők szerint néhány hitelezőnek aggodalmai vannak egy ilyen típusú befektetés jövőbeni értékével kapcsolatban.

Mikro-otthon

A 37 négyzetméternél kisebb lakások értéke 6,9, az ennél nagyobb ingatlanoké 8,7 százalékkal nőtt az elmúlt három évben.

Tavaly 7800 mikrolakás épült Nagy-Britanniában, 2015-ben még csak 5605. A kislakások számának növekedését az is segítette, hogy 2013-ban lehetővé tették az ingatlanfejlesztők számára, hogy belvárosi irodaházakat lakóépületté alakítsanak át.

Bár a mikrolakások elsősorban Londonban jellemzőek, más nagyvárosok ingatlanpiacán is egyre népszerűbbek. Az elmúlt három évben több száz épült többek közt Birminghamben, Liverpoolban és Leicesterben, ahol 22 négyzetméteres lakásokhoz 70 ezer fontért (23,2 millió forintért) lehet hozzájutni.

Az Egyesült Királyságban vannak már így is a legkisebb otthonok Európában, átlagosan 76 négyzetméteresek. Ezzel szemben például Dániában 137 négyzetméter az ingatlanok átlagos mérete 2014-es adatok szerint.

Forrás: MTI