10 időtlen dekorációs tipp

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokszor hozunk elhamarkodott döntéseket, főleg ha lakberendezésről van szó.

Íme néhány ötlet, amelyek segítenek abban, hogyan lehet az alábbi helyzeteket kiküszöbölni.

1. Egyedi stílus megtalálása

Újítás előtt érdemes tervet készíteni az elvégzendő munkákról, hogyan rendezzük majd be otthonunkat. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük belsőépítész vagy tervező segítségét – nemcsak szakértelmükkel tudnak segítséget nyújtani, hanem más szemmel is képesek a lakásra tekinteni, újabb ötleteket adhatnak.

Fontos előre megtervezni a lakásfelújítást

2. Festmények

Ne vásároljunk olyan képet, ami bár illik az otthonunkba, de nem igazán tetszik; inkább hagyjuk üresen az adott falszakaszt. Nem szükséges műalkotást beszerezni: családi képekkel, gyerekek rajzaival is fel lehet díszíteni a lakást.

Akár a gyerekek rajzaival is díszíthetjük otthonunkat

Fontos, hogy a képek jól látható helyeken, főleg a folyosón és a bejáratnál legyenek elhelyezve szem magasságban. A festmények hasonló jellegű dekortárgyakkal jól mutathatnak.

A festmények hasonló színű tárgyakkal jól mutatnak

3. Összeillő elemek

Interneten számos ötlet közül lehet válogatni; javasolt a lakás stílusához hasonló képeket keresni, amelyek irányelveket adnak felújításkor.

Tapéta vásárlásakor érdemes több terméket venni, mint amennyire valójában szükség van, valamint színvilágától nem elütő berendezési tárgyakat elhelyezni a szobában.

Összeillő elemek

Tanács: nagy figyelmet fordítsunk a szoba megvilágítottságára, ha fémes színű tapétát helyezünk fel.

Különösen mintás anyag használatakor érdemes megvizsgálni, milyen színek passzolnak az adott mintához.

Tanács: ajánlott a mintaanyagokat magunknál tartani felújításhoz való vásárláskor.

4. Festék száradása

Több ideig tart a festék megszáradása, mint a falra felvitele, ezért kellő türelemre van szükség ezen folyamathoz.

Erősebb árnyalat felvitele előtt használjunk alapozóréteget

Szakértők javaslata szerint érdemes először kisebb falfelületen kitesztelni hatékonyságát. Bármilyen festéket használunk, legalább két réteg felvitele elengedhetetlen a jó eredményhez; erősebb árnyalatú szín használatakor pedig szükséges alapozóréteg alkalmazása.

5. Ár-érték arány

Egy drága bútor sem feltétlen szép, de a legolcsóbbal sem éri megalkudni: a lehetőségekhez mérten válasszuk a legjobbat.

Érdemes jó minőségű bútorokat vásárolni

6. Stílusok keveredése

Nem célravezető csupán egy stílus irányelvei alapján felújítani lakásunkat, mivel így könnyen egyhangúvá válhat. Érdemes különböző elemeket vegyíteni, hogy elkerüljük a monoton összképet.

Alkossunk valami újat

7. Mindent mérjünk meg – többször is

Inkább többször is vizsgáljuk meg a méreteket, minthogy később például ne a megfelelő bútort vásároljuk meg, vagy kevés legyen az felújításhoz használt anyag.

Egy kis centiméter lehet a különbség tökéletes illeszkedés és túlköltés között. Keressük meg a korábbi tervrajzokat, ahol milliméter pontosan vannak megadva a helyiségek méretének adatai.

Keressük elő a tervrajzokat

Tanács: mindig tarts magadnál mérőszalagot.

8. Csináld magad – DIY

A DIY manapság rendkívül népszerű, azonban ne dőljünk be az interneten látott, egyszerűnek tűnő útmutatóknak – sokszor gyakorlat és megfelelő eszköz is kell a látottak elkészítéséhez.

A DIY rendkívül népszerű

9. Megfelelő lámpák használata

Persze ajánlott néhány szabályt betartani, ha csillárokról van szó, de ne vonakodjunk használatuktól. Érdemes szakmai segítséget kérni, azonban néhány irányelvet követve magunk is megfelelően fel tudjuk szerelni a világítást: az ebédlőasztal és a lámpa között legalább 80 cm, a padló-lámpa távolság pedig minimum 150 cm legyen.

Válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb lámpát

10. Garanciapapírok

Önhibánkon kívül is tönkremehet a megvásárolt termék, azonban a nyugta nélkül már nem lehet reklamálni és kártérítést kérni. Tegyük el a garanciajegyeket és a blokkokat, vészhelyzet esetére.

Tartsuk meg a garanciajegyeket

További cikkek lakberendezés témában:

10 lakberendezési hiba
7 lakberendezési ötlet garzonfelújításhoz
Lakberendezési trendek modern nappalikhoz
Lakberendező tervezte design-fürdőszobák mindenkinek