Gyakori kérdések

Magánszemély hány hirdetést adhat fel?

Az Ingatlanok.hu rendszerében korlátlan mennyiségű fizetett hirdetés feladására van lehetőség. Magánszemélyek részére jelenleg egy ingyenes hirdetést biztosítunk.

Hányszor lehet ingyenesen meghosszabbítani a hirdetésem?

Korlátlan alkalommal van lehetőség a meghosszabbításra. Rendszerünk automatikusan e-mailt küld a lejáratról, az Ingatlanok.hu oldalon belépés után meghosszabbíthatja lejárt hirdetését.

Ha lejárt a képes hirdetésem, újra fel kell töltenem majd őket?

Amennyiben ismételten előfizet a képes hirdetési lehetőségre, a képeket rendszerünk automatikusan reaktiválja hirdetéséhez, azokat nem szükséges újra feltöltenie. Az előfizetés lejárata után hirdetése képek nélkül továbbra is látható az Ingatlanok.hu oldalon.

Meddig láthatók az oldalon a hirdetések?

Előfizetőink számára 3 hónapig biztosítjuk a hirdetések megjelenését, az ingyenes hirdetések 1 hónapig láthatóak. A lejárt hirdetéseket az Ingatlanok.hu oldalon belépve bármikor meghosszabbíthatja.

Milyen fizetési módok vannak az oldalon?

Több fizetési módot is biztosítunk, a lehető legkényelmesebb használat érdekében. Oldalunkon lehetőség van online bankkártyás fizetésre, illetve átutalással is rendezheti a díjat.

Albérletben élek, ilyenkor is köthetek lakásbiztosítást?

Igen, ugyanis bárki köthet lakásbiztosítást olyan ingatlanra, melynek megóvása érdekében áll. Amennyiben pedig a tulajdonos már kötött biztosítást az albérletre, a bérlőnek lehetősége van az ingatlanban található értékeire ingóságbiztosítást kötni. 

Mit jelent pontosan a kaució, és miben más, mint az előleg?

Jogilag a kaució és az előleg különböző kategóriát takarnak, ezért fontos, hogy a bérleti szerződésben mindig a kaució kifejezés szerepeljen. A kaució jelentése óvadék, biztosíték, vagyis az összeg bizonyos - előre meghatározott - esetekben anyagi biztosítékot jelent a bérbeadó számára. Ha azonban ezen esetek nem állnak fenn, a kaució összege visszajár. 

Mely esetekben nem kapom vissza a kauciót?

A kauciót lényegében három esetben nem köteles visszaadni a bérbeadó, az első eset, ha az albérletben olyan kárt okoztunk, melynek javítását nem térítettük meg, a másik eset, ha valamilyen fizetési elmaradásunk (lakbér, rezsi, közös költség) van a tulajdonos felé. Végül a harmadik eset, amikor a határozott idejű szerződést annak lejárta előtt felbontjuk.

Egyéb esetekben a kaució mindig visszajár, bár bevett szokás, hogy a bérlő az utolsó 1-2 hónapban úgymond lelakja a kaució összegét, vagyis ilyenkor nem fizet bérleti díjat a kaució fejében. 

Mi a különbség a határozott és a határozatlan idejű bérleti szerződés között?

A határozott idejű szerződés - ahogy a neve is mutatja - egy meghatározott időszakra, általában 1 évre vonatkozik. Ebben az esetben a bérleti szerződést nem mondhatjuk fel annak lejártáig, vagyis egészen pontosan felmondhatjuk, de ebben az esetben a kaució nem jár vissza. 

Ezzel szemben a határozatlan idejű szerződésben nincs meghatározva a bérlés időtartama, így bármelyik fél bármikor felmondhatja, ebben az esetben azonban szerződésbe kell foglalni a felmondási időt - általában 1-2 hónap -, erre az időszakra a bérlőnek fizetnie kell a bérleti díjat, a tulajdonos pedig ez idő alatt nem adhatja ki másnak a lakást.

A felmondási idő alatt muszáj az albérletben élnem?

Természetesen nem, a szerződés ugyanis csak a bérleti díj fizetésére kötelezheti a bérlőt, arra azonban nem, hogy az albérletben tartózkodjon. Így például, ha egy munka miatt már a felmondási idő letelte előtt költöznünk kell, ezt nyugodtan megtehetjük, arra azonban számolnunk kell, hogy a bérleti díjat ettől függetlenül ki kell fizetni. 

Mit tartalmazzon az ingatlan bérleti szerződés?

Szerződéskötés esetén mindig vegyük igénybe közjegyző segítségét, ennek ellenére jó, ha mi magunk is tisztában vagyunk azzal, hogy mely elemeket tartalmazza a szerződés:

  • a szerződő felek személyes adatait, 
  • a szerződést tárgyát, 
  • a bérlés időszakát, 
  • a fizetésre vonatkozó előírásokat, 
  • az érvényességre vonatkozó előírásokat, 
  • a szerződő felek aláírását,
  • és a közjegyző hitelesítését. 

Többen bérlünk egy lakást, kiköltözéskor kinek és hogyan jár vissza a kaució?

Amennyiben mindenki azonos időben költözik ki, úgy a kaució arányosan visszajár mindenki számára. A dolog akkor válik bonyolulttá, ha a bérlők különböző időpontokban költöznek ki. 

Ilyenkor több megoldás is lehetséges (a főbérlő részarányosan visszaadja a kauciót, a továbbra is ott maradók megelőlegezik számára a kaució ráeső részét), a legegyszerűbb megoldás azonban, ha már a szerződés megkötésekor kitérnek az erre vonatkozó részre, és így a kaució kiköltözéskor mindenki számára részarányosan visszajár. 

Mit tehetek, ha szerződés lejártát követően nem költözik ki a bérlő?

Amennyiben határozott idejű szerződést kötöttek, és a szerződés letelt, de a bérlő továbbra is ott maradt, akkor a jog szerint önkényes lakásfoglalónak minősül. Ilyenkor a lakás fekvése szerinti járásbíróságon kell megtennünk az erre vonatkozó bejelentést, ám erre csak a szerződést lejártát követő 60 napon belül van lehetőségünk, ezt követően csupán a peres eljárás lehetősége marad. 

Először keresek kiadó albérletet, milyen költségekkel számoljak?

Az albérlettel kapcsolatban az alábbi költségekkel biztosan számolnunk kell: bérleti díj, rezsi, valamint társasházak esetén a közös költség. Egy teljesen önálló élet esetén emellett azonban számos egyéb kiadásra is fel kell készülni. 

Amennyiben a rezsi nem tartalmazza külön kell fizetnünk TV, telefon és internet számlát, emelett számolni kell utazási költséggel, valamint az étkezésre, szórakozásra, gyógyszerekre, tisztálkodó szerekre és ruházatra költött kiadással is, emellett - amennyiben lehetőségünk van rá - érdemes megtakarításra is félre tenni.

Bár a kiadások mértéke rendkívül eltérő lehet, kezdő bérlők számára érdemes szem előtt tartani, hogy a lakhatásra fordított kiadás (lakbér, rezsi és közös költség) ne legyen több a fizetésünk 50%-ánál. 

Albérletben élek, kinek kell állnia a felújítást?

 Ez általában megegyezés kérdése, amit a szerződésben is érdemes rögzíteni. Általában azonban az a bevett szokás, hogy a funkcionális javításokat (pl.: fürdőszoba renoválás, fűtéssel kapcsolatos problémák) a tulajdonos fizeti, az esztétikai felújítást (pl: egy szoba átfestése) pedig a bérlő feladata. 

Kiadó lakást keresek, tégla vagy panellakást válasszak?

Napjainkban, a panelprogram keretén belül felújított lakásoknak köszönhetően, már nincs lényeges különbség a panel és a tégla építésű lakások között. Leginkább a fűtés kapcsán szokott ez a kérdés felmerülni, ám a megfelelő szigeteléssel ellátott panellakások esetén a magas gázszámlától sem kell tartanunk. 

Ám abban az esetben, ha egy felújítás nélküli panel vagy egy téglalakás közül kell választanunk, érdemesebb az utóbbit kivenni.