Mi hajtja felfelé az albérletárakat?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az infláció és a megnövekedett kereslet mellett vidéken már más probléma is van: a fővárosi befektetők.

Az albérlőket még az ág is húzza

Az közismert, hogy a CSOK nyomán szinte minden ingatlant eladtak, és alig maradt kiadó albérletnek való - főleg tartós bérlet. Az is köztudott, hogy az infláció miatt az, akinek van megtakarítása, hajlamos ingatlanba menekíteni a vagyonát.

Sajnos mindkét jelenség erősen megnehezíti az albérletet keresők életét, hiszen egyrészről nagyon lecsökkent a kiadó ingatlanok száma, másrészről pedig a megnövekedett kereslet miatt jóval magasabb bérleti díjat kérhetnek a tulajdonosok - és mivel ezzel tisztában vannak, így meg is kérik az árát.

Mi most a legnagyobb probléma?

Ezek talán önmagukban még nem is okoznának akkora gondot. A baj inkább az, hogy az adott régió árszínvonalától elütő lakbérárak jelennek meg, mivel azok a pesti befektetők, akik már a fővárosi piacon nem tudnak érvényesülni, vidéken akarják befektetni a pénzüket.... mivel a helyi befektetőknél sokkal jobban felhajtják az ingatlanárakat - és magukat a lakbérárakat is-, mint ahogy egyébként várható lenne az adott régióban.

Egyre többen szembesülnek lakhatási gondokkal

Tehát, nem csupán Budapesten egyre nagyobb üzlet ingatlant kiadni, hanem már a közepes méretű vidéki településeken, megyeszékhelyeken, regionális központokban is. Ennek megfelelően pedig egyre többen szembesülnek azzal, hogy szinte esélyük sincs megfelelő lakást találniuk. Vagy a minőség hibádzik, vagy egész egyszerűen nem tudják megfizetni a havi lakbért.