A lakhatási válság elkerülhető?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakhatási válság igenis elkerülhető egy unortodox megoldással, amit az USA-ban találtak ki. Ez pedig a szuper feltunningolt mobilház.

Nem csak itt gond

Az USA-ban és szerte a világon probléma, hogy nincs elég tőkéje az embereknek saját otthonra, illetve kevés a kiadó albérlet.

Ezen problémák áthidalására találták ki 2008-ban az Egyesült Államokban a mobilházakat, amik első pillantásra talán komolytalannak tűnnek, de valójában nagyon is jó megoldást nyújtanak a lakhatási problémára.

Itthon is lesz keletje

Az EU-ban itthon rekord árak születtek az utóbbi években (csak Észtország körözi le hazánkat a drágulási versenyben), így egyre kevesebben tudják megfizetni az egeket verő ingatlanárakat és a lassan kétszámjegyű hitelkamatokat. Igaz, hogy egy mobilház sem annyira olcsó, de legalább nem egy teljes felújításra szoruló lakást tud csak megvenni aranyáron a vásárló, hanem egy olyan miniházat, ami valóban ki fogja szolgálni az igényeit viszonylag hosszútávon.

Tiny house

Sokkal több egy mobilház, mint egy egyszerű lakóautó, hiszen - attól függetlenül, hogy kerekei vannak - házakhoz használatos építőanyagból készül. Ráadásul igazán kényelmes. Annyit biztos tud, mint egy kisebb panel, és kevesebb hitelre van szükség a megvásárlásához.

Magyar miniházak

Már itthon is elérhető két hazai gyártmányú mini mobilház. A hat napig közműhálózatok nélkül is üzemeltethető változat 24,13 millió Ft, míg az olcsóbb, hálózatfüggő változat 23,6 millió Ft a jelenlegi állás szerint.

Bár nem klasszikus épületek, lehet, hogy forradalmasítani fogják az albérlet piacot is.

Forrás: penzcentrum.hu