11 év, 20% bérleti díj emelkedés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Míg Európában 2010 és 2021 vége közt átlagosan 16%-kal drágultak a bérleti díjak, addig hazánkban 20%-kal.

16%-os bérleti díj emelkedés

Európában 2010 és 2021 vége közt átlagosan 16%-kal drágultak a bérleti díjak - azonban hatalmas helyi eltérések tapasztalhatók a kiegyensúlyozottnak tűnő ütem mögött.

Elváltak egymástól a bérleti árak és a lakásárak

Míg a lakásár drágulás felmérésben hazánk harmadik helyezett lett, addig a bérleti árak nem emelkedtek ilyen óriási mértékben. Általánosságban elmondható, hogy Európán belül is elmaradt a bérleti díjak növekedése a lakásárak növekedése mögött, mert nem parabolikusan, hanem egy egyenes mentén araszoltak felfelé az árak az évek során.

Eurostat elemzés a bérleti árakról és az ingatlanárakról

Nem panaszkodhatunk?

Észtországban 162%-os volt a bérleti árak növekedése, de Litvániában, Írországban és Izlandon is kimagasló, 70% és afölötti. Magyarország a felső középmezőnyben végzett eszerint a kutatás szerint - nagyjából 20%-kal nőtt 2015 óta a bérleti díjak mértéke. A szomszédos országokban hírül sem nőttek ennyire az árak.

Lakbér és lakásár országonkénti bontása Európán belül

Volt, ahol még csökkent is a bérleti díj

Csökkenést csak Görögországban és Cipruson tapasztalhattak az ottlakók. Spanyolországban, Olaszországban és Szlovákiában jó még albérlőnek lenni, hiszen ezekben az országokban nagyjából 5% körül alakult csupán a bérleti árak emelkedése.

Unja, hogy folyton emelkedik a bérleti díj? Vegyen saját ingatlant az ingatlanok.hu segítségével!

Forrás: Eurostat