Meglepő a jelenlegi kiadó albérlet piac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nehéz az albérlet kereső dolga egy egyetemvárosban - mutatjuk, hol lehet könnyen kiadó albérletet találni.

Meglepő módon Debrecenben szinte folyamatosan nagy a kiadó albérlet kínálat, szemben a megszokott egyetemvárosi tendenciákkal, ami pl. Pécs és Szeged albérlet piacát jellemzi. Utóbbinál a külföldi diákok felnyomják az árakat, de a piaci dinamika egyértelműen nyáron kimagasló. A szemeszterek alatt nincs nagy mozgás - a kiadó albérletek nem cserélnek gyakran bérlőt.

Győrben az építőipar felfutásával párhuzamosan nő a kiadó albérletek száma.

Miskolcon nagyon kevés a kiadó albérlet, csupán 2-3 ezreléke a teljes lakásállománynak (ezek 30%-a panel), míg a többi városban ez az szám 6-10 ezrelék. Családi házat, sorházi házat kevesebbet hirdetnek kiadó albérlet címszó alatt, viszont a kiadó albérletek 50-60%-a téglaépítésű lakás többlakásos társasházakban.

A többi városnál ez a típusú kiadó ingatlan a kiadó albérlet piac 80-85%-át adja, míg a kiadó panel lakások aránya csupán szűk 10%.

Alapvetően a lakótelepi, alacsony rezsijű, olcsóbb panel lakások azok, amiket keresnek a felsőoktatásban tanuló hallgatók, így a fenti statisztikai eredmény nagyon meglepő.

Csupán szobát főként főiskolai, egyetemi hallgatók vesznek ki, illetve egyedülálló fiatalok és gyermektelen párok.

A legmeglepőbb az, hogy a fent említett városokban azon időszakokban csökken le a kiadó albérletek száma, amikor az eladásra kínált lakások száma nő, és fordítva is megfigyelhető ez a jelenség.

Ami feltűnő, hogy a kiadó albérlet piac tulajdonképpen független volt a pandémia miatti lezárásoktól és lazításoktól.

Forrás: Portfolio.hu