Albérlet-bumm: Mire számíthatsz egyetemistaként?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Múlt héten kihirdetésre kerültek az idei ponthatárok, ezzel pedig máris megkezdődött a friss egyetemisták lakás keresése.

Az augusztus az albérlet-bummról szól

Minden évben július utolsó hetében hozzák nyilvánosságra az egyetemi felvételi ponthatárokat, ezt követően pedig rögtön megindul az albérletkeresési roham, ez pedig általában a bérleti díjakon is meglátszik. 

Sajnos azonban a leendő egyetemistáknak nincs más választásuk, hiszen a félév megkezdése előtt muszáj beköltözniük új otthonukba. Abban az esetben azonban, ha nem egyetemistaként keres lakást, érdemesebb kivárni az augusztus végét, és inkább ősz elején keresgélni.

A koronavírus okozta bizonytalanság azonban még mindig sokakat aggaszt, ugyanis nem lehet tudni, hogy vajon jelenléti, digitális, esetleg hibrid oktatással zajlik-e a 2021/2022-es tanév. A helyzet azonban nem annyira elkeserítő, mint a tavalyi évben, és a legtöbben bíznak benne, hogy a teljesen online oktatás nem tér vissza. 

Mire számíthatunk az egyetemi városokban?

Az egyetemeket tekintve a legnépszerűbb célpont kétséget kizáróan a főváros, itt azonban a garzonlakások is 130 ezer forint körül mozognak, ami egy egyetemista pénztárcájához mérten rendkívül magas, így sokan döntenek úgy, hogy inkább csak egy szobát bérelnek. Ezek ára - szerencsés esetben - már csak 60-70 ezer forint. 

Vidéken már változóbb árakkal találkozhatunk ami az albérleteket illeti. Számos megyeszékhelyen azonban rendkívül magas a bérelti díj, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Győrben például 90-100 ezer forint körül mozog. 

Miskolcon már valamivel kedvezőbb árakkal találkozhatunk, itt ugyanis egy átlagos garzonlakás bérleti díja 80-90 ezer forint között mozog. A legolcsóbb azonban kétségkívül Eger, itt ugyanis már 70 ezer forintért is találhatunk kiadó lakásokat. 

Érdemesebb ingázni?

Az albérlet árakat elnézve joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy esetleg érdemesebb egy kisebb településen bérelni és ingázni az egyetemre. 

A válasz azonban sajnos nem, ugyanis az egyetemi városok vonzáskörzetében található kisebb városokban szinte csak minimálisan olcsóbb albérleteket találunk, de gyakran nincs is különbség az árak között.

A kisebb településeken, falvakban minden bizonnyal olcsóbban is találhatunk albérletet, már ha egyáltalán találunk, ezeken a településeken ugyanis rendkívül ritkák a kiadó lakások, nem beszélve a nem megfelelő infrastruktúráról és a munkalehetőségek hiányáról, ami még inkább a nagy városok felé billenti a mérleget.