Mit béreljek, panelt vagy téglalakást?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ingatlan vásárlása esetén a legnagyobb kérdés, hogy családi házat vagy lakást vegyünk. Bérlés esetén azonban a téglalakás és a panel vitája kerül előtérbe.

Nincs is akkora különbség

A panellakásokkal kapcsolatban még mindig sok előítélet él a fejünkben, de cserébe legalább olcsó. 

Napjainkban ez azonban nem teljesen igaz, a panellások ára ugyanis egyre jobban emelkedik, az ország több részén már nincs is különbségek az ingatlanárak között. A bérleti díjakat pedig szinte egyáltalán nem befolyásolja, hogy panel- vagy téglallakásról van szó. 

A két lakás típus közötti különbség még inkább eltűnni látszik a panelprogramos lakásoknak köszönhetően, a felújítások után ugyanis számos a panellakások korábbi hátránya megszűnt. 

Az előítéletek okai 

De mik is pontosan ezek az előítéletek, melyeket a panelekkel kapcsolatban feltételezünk? Az első ilyen gyakran emlegetett dolog a csótányok megjelenése, azóta azonban mióta a társasházakban megszűntek a szemétledobók a bogarak megjelenése sokkal ritkább. 

Ennek ellenére sajnos nem szívódtak fel teljes mértékben, a leghatásosabb megoldások a megelőző kezelések és a rendszeres csótányirtás. Ezt azonban nem írhatjuk egyértelműen a panellakások számlájára, ezek hiányában ugyanis a tégla építésű társasházakban is megjelenhetnek a nem kívánt élőlények. 

A másik dilemmát okozó ok a fűtés szokott lenni, nagy kérdés ugyanis, hogy melyik az olcsóbb: a távhő vagy a cirkós fűtés?

Általánosságban úgy tudjuk, hogy a fűtés szempontjából jobb téglablokkos lakásba költözni, ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a másik alternatíva egy olyan panellakás, mely nem esett át panelprogramos felújításon. 

Ellenkező esetben azonban már érdemes mérlegelni, a panelprogramos lakás ugyanis jól szigetelek, így a fűtési költségek sem magasak, ezzel szemben azonban a cirkó fűtés esetén nemcsak a fűtést kell állnunk, hanem a fűtőtest karbantartását és az évi egyszeri tisztítását (bár ezt sok esetben a főbérlő fizeti). 

Végezetül a panellakásokról az a hír járja, hogy nyáron kibírhatatlan meleg van. Azonban ez sem teljesen igaz, ez ugyanis leginkább a lakás fekvésétől függ (a déli és nyugati homlokzat esetén). Ez a téglalakások esetében is pontosan így van. 

Ami valóban számít: az elrendezés 

A két lakás típus között azonban valóban van egy nagy különbség, még pedig az elrendezés és a terek nagysága, bár ezeket át lehet alakítani, ez csak akkor mérvadó, ha az ingatlan a saját tulajdonunk, bérlés esetén válasszunk olyat, mely úgy ahogy van megfelel az igényeinknek. 

A panellakásoknak általában jó az elrendezésük, bár az egyes helyiségek rendkívül kicsik, így könnyen találhatunk például olyan hirdetést, ahol az 56 m²-es lakásban 3 szoba is helyet foglal. 

Ezzel szemben a téglalakások - még inkább, ha nagypolgári lakásokról beszélünk - ennek ellenkezői, itt egy szintén 56 m²-es lakásban már valószínűleg csak egy hálószobát és egy nappalit találunk, melyek azonban sokkal tágasabbak, mint egy panellakás esetében. 

Mivel egy albérlet esetében nincs módunk átalakításra és a jelenre - esetleg a közeli jövőre - fókuszálunk, így leginkább ez lehet a döntő érv a panel mellett vagy éppen ellen. 

Ha már van gyermekünk, vagy 1-2 éven belül tervezünk, akkor valószínűleg a kisebb, de több szobával rendelkező panel mellett tesszük le a voksunkat. 

Ezzel szemben a fiatal gyermektelen párok vagy egyedülálló személyek szívesebben választják az egy szoba+nappali felállást, hiszen ez számukra bőven elég, és a tágasabb tereknek köszönhetően még akár vendégek fogadására is alkalmas lesz a lakás.