Felmondaná a bérleti szerződését?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy bérleti szerződés felmondása a legtöbb esetben nem okoz komolyabb problémákat, a legfontosabb információkkal azonban érdemes mindenkinek tisztában lenni.

Határozatlan idejű szerződés

A bérleti szerződés felmondása kétségkívül könnyebb abban az esetben, ha a szerződésünk határozatlan idejű. Ebben az esetben a szerződés ugyanis (szinte) bármikor felmondható. 

Az esetek többségében határozatlan idejű szerződést csak a határozott idejű letelte után kötnek, kivételek azonban mindig akadnak. 

Abban az esetben ha határozatlan idejű szerződés mellett döntenek - akár a határozott lejárta után, akár beköltözéskor - a feleknek meg kell egyezniük a felmondási időben. Ez általában néhány hónap szokott lenni, de minimum egy, hogy a tulajdonos és a bérlő is időben fel tudjon készülni a változásokra. 

Ebben az esetben tehát a szerződés felbontását a kiköltözés előtt minimum egy hónappal közölni kell, a megbeszéltek alapján ez azonban hamarabbi időpont is lehet. Ilyenkor a kaució (ha károkozás és rezsi hátralák nem keletkezett) minden esetben visszajár. 

Határozott idejű szerződés

Ezt a típusú szerződést egy meghatározott időszakra (általában egy évre) kötik a felek, ebben az esetben pedig a szerződés két módon bontható fel. 

Az egyik eset, hogy a szerződés lejártakor, úgy döntünk nem szeretnénk tovább az ingatlanban lakni, így azt nem hosszabbítjuk meg. Ebben az esetben nem kell különösebb bonyodalmakra számítani, és bár ilyenkor nem kötelességük hamarabb értesíteni a főbérlőt, mégis csak korrekt dolog, ha ezt megtesszük. 

A másik eset, amikor a szerződés lejárta előtt kívánunk kiköltözni. A határozott idejű szerződés lényege, hogy a szerződés időtartamára bérbe vesszük az ingatlant, vagyis csak ennek lejárta után költözünk ki. Arra azonban természetesen senki nem kötelezhető, hogy akaratán kívül éljen az ingatlanban, így az mégis csak felmondható, ebben az esetben azonban a kaució nem jár vissza. 

Ennek módjáról érdemes egyénileg megállapodni, ugyanis ha a beköltözéskor kifizettünk 3 havi kauciót, a bérleti szerződést pedig csak 1 hónappal a lejárta előtt bontjuk fel, akkor természetesen jobban járunk, ha inkábba a fennmaradó lakbér kifizetését választjuk.