Milyen egy jó albérlő?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy rendes és korrekt albérlő megtalálása szinte lehetetlennek tűnik. De mik is azok a jellemzők, ami alapján elégedettek lehetünk albérlőnkkel?

Mindig fizet, és ezt időben teszi

A lakástulajdonosok számára érthető módon a legfontosabb egy albérlőben, hogy időben fizessen. Az főbérlő nem segélyszervezet, nem várható el tőle, hogy engedje meg, hogy akkor is az ingatlanban maradhassunk, ha nem tudunk fizetni. 

Természetesen előfordulhatnak vis maior esetek - ilyen a koronavírus-járvány is -, amikor a két fél megegyezhet valamilyen kedvezményről, ez azonban a főbérlőnek nem kötelessége. 

Egy albérlőnél tehát alapkövetelmény, hogy tudja és akarja is fizetni a lakbért, a rezsit és a közösköltséget. 

A fizetéssel kapcsolatban az is fontos, hogy az albérlő mindig időben fizessen. A főbérlő számára ugyanis ez épp úgy egy fix havi bevétel, mint mondjuk a fizetése, így számos kellemetlenséget okoz neki, ha nem kapja meg időben. Nem beszélve arról, hogy mindkét fél számára kellemetlen a folyamatos haladék kérés. 

Sajátjaként vigyáz a lakásra

Egy megbízható albérlő a sajátjaként tekint az ingatlanra, éppen ezért vigyáz is annak állapotára és berendezésére, ezen persze sokat segít az, ha a főbérlő hagyja, hogy a bérlő otthon érezze magát. 

Természetesen az ingatlanban és a berendezésben keletkezett károk orvoslására a főbérlő számára rendelkezésre áll a kaució. 

Azonban nem csak a rongálás elkerülése fontos a főbérlő számára, ugyanis az sem mindegy milyen állapotban hagyják ott a lakást kiköltözéskor. Nem egyszer hallani olyan történeteket, amikor az albérlő egész szeméthegyeket hagyott maga után a lakásban, ezt pedig a főbérlőnek kell eltakarítania. 

Ha szükséges, engedélyt kér

Ahogy az előzőekben is említésre került, mindkét fél jobban jár, ha az albérlővel nem éreztetik minden percben, hogy ez nem az ő saját otthona, és ott nem teheti azt amit szeretne. 

Ennek ellenére azonban végső soron az ingatlan mégis csak a főbérlő tulajdona, így bizonyos kérdésekben igenis engedélyt kell tőle kérni pl.: átfesthetőek-e a falak, a falra fúrással vagy szögeléssel felhelyezhetők-e bizonyos dolgok. 

A komfortosabb érzés érdekében jó megoldás, ezeket a terveinket már a beköltözéskor egyezteti a főbérlővel, így nem lesz az az érzése, hogy minden egyes hasonló döntés előtt engedélyt kell kérnie. 

Betartja az előre lefektetett szabályokat 

Fontos, hogy az albérlő valóban betartsa a felállított szabályokat, és ne éljen vissza a főbérlő jóindulatával. 

Ha például a főbérlő előre kiköti, hogy a lakásban nem tartható semmilyen kisállat, akkor ehhez mindenképp tartanunk kell magunkat, még abban az esetben is, ha a főbérlő nem néz házunk tájára se, és úgy gondoljuk úgy sem fog kiderülni a dolog. 

Korrekt és őszinte

Természetesen az előbbiek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy a tulajdonos megbízhasson az albérlőben, de a legfontosabb talán mégis a korrektség és az őszinteség. 

Ugyanis bárkivel előfordulhat - akár akarata ellenére is -, hogy kárt tesz a lakásban, vagy valami miatt nehéz helyzetbe kerül, ilyenkor a megoldás azonban az, hogy ezeket közölje a főbérlővel, és ne próbálja eltussolni a helyzetet, ha ugyanis az kiderül, attól kezdve nem számíthat a főbérlő jóindulatára.