Kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon - megoldások a koronavírus idején

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A koronavírus-járvány miatt sokan kerültek anyagilag nehéz helyzetbe, emiatt pedig akár a lakhatásukat is elveszíthetik.

Aki lakáshitellel rendelkezik, a törlesztési moratóriumnak köszönhetően, akkor sem kerül utcára, ha elveszíti a munkáját és nem tud fizetni. 

Az albérlők esetén azonban teljesen más a helyzet. Mit lehet tenni, hogy a munkahely elvesztése vagy a fizetés csökkenése esetén se kerüljön senki az utcára? Meg kell állapodni a főbérlővel. 

Milyen megállapodások lehetnek?

Ilyen esetben lényegében két típusú megállapodást lehet kötni a főbérlővel. Az egyik a törlesztési moratóriumhoz hasonló, ennek lényege, hogy egy bizonyos ideig - általában 2-3 hónap - egyáltalán nem fizetjük a lakbért csak a rezsit. A másik megoldás pedig a bérleti díj ideiglenes csökkentése. 

Mivel azonban a főbérlő is pénzből él, sőt ő maga is kerülhetett nehéz anyagi helyzetbe a járvány idején, így ezeket a kedvezményeket természetesen nem várhatjuk ingyen. A megoldás tehát az, hogy a kimaradt lakbért a megállapodás letelte után fizetjük ki, természetesen nem egy összegben, hanem hónapokra lebontva. 

Hogyan is néz ki ez? 

A példánkban vegyünk egy 120 ezer forintos bérleti díjjal rendelkező lakást. Az első eset alapján három hónapig egyáltalán nem fizetnénk lakbért, vagyis összesen 360 ezer forinttal tartoznánk a főbérlőnek. 

A három hónap letelte után pedig a korábbi 120 ezer forintos lakbér 180 ezerre emelkedik a következő 6 hónapra. Ez esetben fontos, hogy a megállapodás ne csak szóban történjen meg, kössenek egy új szerződést, és minden fontos részletet rögzítsenek benne. 

A másik megoldás, amikor az albérlő fizet lakbért, de jóval kevesebbet, mint korábban. Itt tegyük fel, hogy 3 hónapon keresztül a 120 ezer forint helyett mindössze 60 ezer forintot fizetünk, így a kedvezmény letelte után csak 180 ezer forinttal tartozunk.

Ez esetben megállapodhatunk szintén egy 180 ezer forintos lakbérben, és mindössze 3 hónapig fizetjük, vagy inkább a három hónapot toljuk ki fél évre, de a lakbér 150 ezerre emelkedik. 

Természetesen előfordulhat az is, hogy a főbérlő bizonyos kamathoz ragaszkodik, ez esetben mérlegelnünk kell, hogy mekkora összeget leszünk képesek kifizetni a jövőben. 

Egyéb megoldás

A nehéz helyzetbe került albérlők számára a legjobb megoldás a kaucióról való lemondás lehet. A legtöbbször ugyanis 2-3 havi lakbért már a szerződés aláírásakor kifizetünk kaució címén, ez a pénz márpedig az albérlőé. 

Mivel gyakran bevett szokás, hogy amikor az illető már közölte, hogy 2-3 hónap múlva kiköltözik az albérletből, nem egyszerre kapja vissza a kauciót, hanem ezekben a hónapokban már nem fizet lakbért - ennek oka sajnos gyakran az, hogy a főbérlő egyben már nem tudná felmutatni az összeget. 

Ebből kiindulva ez a 2-3 hónap előre tolható, és a nehéz helyzetbe került albérlők jelenleg nem fizetnek, a kaució cserébe pedig a főbérlőnél marad. 

Erről is érdemes külön szerződést kötni, hiszen enélkül az albérlők által okozott károk lehet, hogy soha nem kerülnek kifizetésre. 

Miért menne bele a főbérlő?

Jogos kérdés, hogy mégis miért tenne számunkra ilyen kedvezményeket a főbérlő.

Kétségtelen, hogy még egy jól megírt szerződés mellett is bizalmi kérdés egy ilyen megállapodás, és könnyebb dolguk van azoknak, akik már akár évek óta laknak az albérletben, és a főbérlő tudja róluk, hogy megbízhatók és rendesen fizetnek.

Már pedig, ha a főbérlő 2-3 hónapon keresztül nélkülözni tudja a lakbért, vagy beéri egy kisebb összeggel, jól is járhat. Miért?

    • Nem csak rendes főbérlőt, hanem megbízható albérlőt is nehéz találni, így érdemes őket megtartani. 
    • Ha elküldi az ablérlőit a jelenlegi helyzetben lehet, hogy egyáltalán nem talál újakat, ez pedig még nagyobb kieséssel jár, hiszen ez idő alatt a minimális rezsit és egyéb kiadásokat is fedeznie kell.
    • Az albérletárak már sok helyen csökkentek, így nagy a valószínűsége, hogy az új albérlőknek már egyébként is csak alacsonyabb áron tudná kiadni a lakást. 
    • Ha a veszélyhelyzet elmúltát követően alacsonyabb szinten maradnak az árak, több albérlő is tovább áll, vagy harcol ki alacsonyabb bérleti díjat, ez esetben a határozott idejű szerződés miatt ez nem lesz lehetséges.

Mit mond a szakértő?

Vári Andrást, a Vári Házak Ingatlaniroda tulajdonosát kérdeztük arról, hogyan látja a jelenlegi helyzetet. 

“Véleményem szerint mindenképpen a bérleti díj csökkentése a legideálisabb megoldás mindkét fél számára. Egy Bérlőnek sem jó a bizonytalanság és a folyamatos költözés. Fontos meghatározni és írásba foglalni tehát, hogy mettől-meddig tart a kedvezményes időszak. Kivételek persze mindig vannak, de a legbiztonságosabb megoldás, ha a bérleti szerződést mindig közjegyző hitelesíti, ugyanis ez a legnagyobb védelem mindkét fél számára. Abban az estben, ha például idő előtt akarják a Bérlőt „kirakni”, akkor joggal tud mire hivatkozni, illetve a Bérbeadó is rövidebb idő alatt tudja igazát érvényesíteni, egy esetleges tartós nemfizetés általi bentlakás esetén. Leggyakrabban azon eseteknél fordulnak elő komolyabb problémák, ahol nincsenek a megállapodások és az azzal járó kötelezettségek közjegyzői okiratba foglalva.

A bérleti díjak tekintetében több olyan település is van, ahol az elmúlt 2-3 év során, akár a háromszorosára drágultak a havi lakbérek. Egy ideje már benne volt a levegőben, hogy előbb utóbb kipukkan az „ingatlan lufi”, csak bizonyára nem sok ember gondolt arra, hogy ez így fog bekövetkezni. Fontos emiatt elfogadni a Bérbeadóknak, hogy ez az időszak beláthatatlan ideig, de véget ért és a csökkentés az egyetlen biztos megoldás. Abban az esetben ugyanis, ha tovább ragaszkodnak a magas árakhoz és emiatt nem tudják lakásukat kiadni, sokkal nagyobb veszteség éri őket, mint egy árcsökkentett, de folyamatosan bérbeadott időszakban.

Végezetül a fentieket továbbgondolva a Bérbeadóknak például emiatt azt sem feltétlen ajánlom, hogy az eddig kiadott-folyamatosan termelő ingatlanukat hirtelen áruba bocsássák, ugyanis az eladói oldal így is telített és csak nagy engedmények árán lehet, egy átlagos ingatlant relatív rövid idő alatt eladni.”