Így biztosítsa be magát az albérlő!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor megtaláljuk a tökéletes ingatlant, legszívesebben rögtön beköltöznénk. Érdemes azonban néhány dologra tiszta fejjel odafigyelni. Mutatjuk is melyek ezek.

Mindig legyen szerződés

Amikor bérbe veszünk egy ingatlant a legfontosabb dolog, hogy erről legyen írásos szerződés. A legjobb, ha ez egy közjegyző által hitelesített szerződés. 

Rengeteg bérbeadó kecsegtet azzal, hogy nem szükséges szerződést írni, hiszen megbízhatnak egymásban, és Ön is jobban jár, hiszen így olcsóbb lesz a lakbér, ez pedig a mai albérlet árak mellett igen hívogatónak hangzik.

Ez esetben azonban megütheti a bokáját, és sokkal többet veszíthet, hiszen szerződés hiányában a főbérlő akár egyik napról a másikra kiteheti a lakásból, vagy módosíthatja a bérleti díjat. 

Így mindenképp közölje a főbérlővel, hogy Ön ragaszkodik a bérleti szerződéshez, ha pedig ez esetben sem hajlandó szerződést kötni, jobb ha keres egy másik albérletet, hiszen feltehetően valamilyen hátsó szándéka van a bérbeadónak. 

Óraállások

A beköltözéskor ajánlott a szerződésben - vagy más hitelesített dokumentumban - feljegyezni az óraállásokat, hogy valóban csak azt fizesse ki, amit Ön használt el. 

Ha ugyanis nem készül dokumentum az óraállásokról, akkor a főbérlő könnyen kifizetethet Önnel olyan összegeket is, melyek nem jogosak, azonban ezt nem tudja bizonyítani. 

Fényképek az ingatlan állapotáról

A szerződés aláírásakor érdemes képeket készíteni a lakás állapotáról, kifejezetten a már fennálló hibákról, ezek hiányában ugyanis a bérbeadó könnyedén minket okolhat a már a beköltözéskor fennálló hibákért, és ennek okán nem adja vissza a kauciót. 

Ha már a kauciónál tartunk, ennek összege is mindenképp legyen a szerződés része, és figyeljen oda, hogy az valóban kaucióként szerepeljen, hiszen ez esetben a kiköltözéskor - ha nem okozott kifizetetlen kárt vagy nem maradt fenn tartozása - ennek összege visszajár. 

Ha azonban ez az összeg foglalóként vagy előlegként szerepel, akkor ezt a jog másképp értelmezi, és lehet, hogy egyáltalán nem kapja vissza ezt az összeget. 

Mikor kell kiköltözni?

Határozott idejű szerződés esetén egyértelmű az ingatlan bérbevételének időtartama, ez esetben a főbérlő nem mondhatja fel a szerződést annak lejárta előtt. Természetesen ez csak abban az esetben igaz, ha eleget tesz a szerződésben megfogalmazott kötelezettségeknek, például rendszeresen fizeti a lakbért és a rezsit. 

Ha a határozott idejű szerződés lejár, és mindkét fél úgy dönt, meg szeretnék hosszabbítani, akkor ez is mindig írásban történjen!

A határozatlan idejű szerződés esetén már könnyebb a felmondás - mindkét fél részéről -, a tulajdonos például dönthet úgy, hogy el szeretné adni az ingatlant, és erre hivatkozva mondja fel a szerződést, ez ellen Ön semmit sem tehet. Ezt azonban nem teheti egyik napról a másikra - már ha megfelelő szerződést kötöttek. 

A szerződésben tehát fontos, hogy meghatározzák a felmondási időt (általában 1-2 hónap). Ez esetben a főbérlőnek minimum ennyi idővel a kiköltözés előtt értesítenie kell Önt, így lesz ideje új albérletet találni. 

Ki fizeti a karbantartást?

Ha Ön vagy egy vendége valamilyen kárt okoz a lakásban, akkor azt egyértelműen Önnek kell kifizetnie, de mi a helyzet a karbantartási költségekkel? Ilyenek például a fűtőtestek és nyílászárók rendbetétele, de akár egy villanykörte kicserélése is. 

Ebben is érdemes a szerződés aláírások megegyezni, hiszen nem kellemes, ha egy rossz ablakon át egész télen besüvít a hideg, de az sem, ha Ön fizeti a nyílászárókat miközben csak egy évig lakott az ingatlanban.

A bevett szokás az, hogy a nagyobb költségeket és a maradandó dolgokat a főbérlő állja, míg a kisebb, gyakran cserélendő dolgokat - például villanykörte - az albérlő. 

Kérje el a tulajdoni lapot

Ez az a pont, ami talán még a tapasztalt albérlőknek sem jut eszükbe. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy nem az ingatlan tulajdonosa adja ki számunkra a lakást, hanem például egy ismerőse, aki vigyáz az ingatlanra, és a bérbevételről még maga a tulajdonos sem tud, ez esetben pedig a szerződés nem érvényes. 

Így mindig győződjön meg róla, hogy a bérbeadó valóban az ingatlan tulajdonosa, emellett azonban azt is fontos tudni, hogy van-e az ingatlannak haszonélvezője, hiszen ő is jogosult a bérbeadásra.