Miért választják sokan az albérletet?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Aki valaha is lakott albérletben biztosan hallotta már azt, hogy ez egy felesleges pénzkidobás, hiszen ebből a pénzből egy lakástörlesztést is fizethetne.

Most, amikor az albérletárak már olyan szinten az egekben vannak, hogy az tényleg kifutná egy nem is alacsony hitel törlesztését, ismét felmerül a kérdés: Miért választja valaki az albérletet?

Rajta kívül álló okok

Rengetegen nem önszántukból élnek albérletben, hanem a hitelképesség hiánya miatt. Ennek leggyakoribb oka a hazánkban még mindig nagyarányú feketemunka. Sokan nincsenek bejelentve, vagy nem a teljes fizetésük bejelentett, így hiába tudnak fizetni egy albérletet a “feketefizetésből”, hitelt nem tudnak felvenni, mert ahhoz csak a bejelentett fizetés számít. 

A munkaerőpiaccal kapcsolatban a másik ok, hogy az illető nem rég kezdett dolgozni, de mindenképp külön szeretne költözni szüleitől, ez esetben szintén nem elég a hitelképességhez a munkaviszony, így ismét kénytelen az albérletet választani.

A párok esetében problémát jelenthet az is, hogy kettejük fizetéséből könnyen kifizetik a lakbért, de házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat nélkül a közös hitelvállalás csak nehezen megoldható.

A hiteligénylés esetén azonban az egyik legnagyobb problémát mégis az önerő jelenti. Hiszen minimum 20% szükséges, ami a mai ingatlanpiaci árak mellett több millió forintot is jelenthet, ezt pedig igen nehéz előteremteni, pláne ha mellette még az albérletet is fizetni kell. Ehhez képest már könnyen összegyűjthetőnek tűnik 2-3 havi kaució, amit kiköltözés esetén - ha nem hagytunk hátra tartozást - vissza is kapunk.

Saját döntés

Sokan azonban saját megfontolásból döntenek úgy, hogy ha meg is engedhetnek maguknak egy lakáshitelt, mégis az albérlet mellett döntenek.

Ennek egyik oka, hogy igényeik és lehetőségeik az évek alatt változni fognak, és ezzel tisztában vannak. A fiatalok ugyanis sokszor egyszobás albérletben élnek, és hasonló saját lakást engedhetnének meg maguknak, a jövőben ez azonban már nem lesz elég számukra - például gyermekvállalás miatt. Tehát már azelőtt költözhetnének egy nagyobb lakásba, mielőtt a törlesztést kifizették volna - vagy bővítésbe fognak, ami feltehetően újabb hitellel jár.

Saját elhatározásból leginkább a fiatalabb generáció dönt az albérlet mellett, ennek sokszor a generációk gondolkodásbéli különbsége az oka. Miben gondolkodnak másként?

  • az albérlet ugyanannyira a sajátjuk, mint egy lakás amin hitel van
  • mire a hitelt kifizetik, eltelik 20-30 év, és addig ez egy folyamatos stresszel jár
  • egyáltalán nem akarnak adósságba keveredni, elvetik a hitel gondolatát
  • alacsonyabb a birtoklási vágy, nem akarnak saját lakást
  • nem akarnak “röghöz kötöttek” lenni, ha jobb munkalehetőséget kapnak, szívesen költöznek

Bár a CSOK számos fiatalnak segít a saját lakáshoz jutásban, ez sem megoldás minden helyzetre, hiszen az ifjabb generáció körében a gyermekvállalás idejéről és hogyanjáról is megváltozott a gondolkodás.