Fázom az albérletben!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jobb ma egy fűtésszámla, mint holnap egy drága gyógyszeres kezelés.

A hideg idő beköszönte sajnos hirtelen jött, így alig van időnk felkészülni a napsütés nélküli, szeles-fagyos időszakra.

Milyen házi, biztonságos praktikákkal fűthetjük fel albérletünket?

A 30-40 éve épült panelházak már nem szigetelnek tökéletesen

Nyílászárók esetén a metódus hasonló a nyáron alkalmazott gyakorlathoz. Azonban a rések kiiktatása plüsshengerrel, a reluxa/redőny és a sötét függöny használata csak a „jéghegy csúcsa.” A falszigetelés hiánya, a rossz tájolású falak, vagy éppen az átlag 15 °C-on vegetáló falszomszédok még ennél is jobban meg tudják keseríteni az otthon eltöltött időnket, hogy a pénztárca tartalmáról ne is beszéljünk.

A LÉNYEG: A SZŐNYEG

Legyen szó parkettáról, burkolóról, de akár padlószőnyegről is. A panel- és téglaházakban az előbb említett padlótípusok nem melegszenek fel könnyen, ezzel szemben nagyon is gyorsan lehűlnek (főleg akkor, ha az alsó szomszéd spórol a fűtéssel). Ezért javasoljuk, hogy az előszobán kívül szinte minden, gyakran használt helyiségbe helyezzünk el egy-egy vastagabb darabszőnyeget, ami amellett, hogy rendkívül jól szigetel, még az adott szobát is felöltözteti.

Egy jól kiválasztott szőnyeg feldobhatja a szobát is

SZÉLLEL SZEMBEN

Az északi tájolású falak bizony nagy fejtörést okoznak mindenkinek: itt van a leghidegebb, és az átlaghőmérséklet akkor sem emelkedik 20 °C felé, ha a központi fűtést maximumra tekerve éjjel-nappal járatjuk. Tehát mi is a teendő?

Jobb híján csak a bútorokra hagyatkozhatunk ebben az esetben, azonban ezzel is óvatosan, hiszen az „elzárt” fal könnyen el kezdhet penészedni. Bővebben erről itt olvashatsz.

Akár egy könyvespolccal is el lehet rejteni a hideg falat

JÖHET A SÜTÉS-FŐZÉS

Miután berendeztük minikonyhánkat, ideje nekilátni a főzésnek-sütésnek. A hasunk mellett a pénztárcánknak is kedvezünk, ugyanis a konyha fűtése egynéhány órás főzés után szinte egy egész napra biztosított.