Kiadná a lakását? Milliós büntetés, ha nem fizet adót utána

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csábító lehet az adóelkerülés, de bizony könnyen meg is ütheti a bokáját, ha nincs érvényes lakásbérleti szerződése.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében a hosszú távú lakáskiadás szabályaira hívta fel a figyelmet.

Kiemelték: a hosszú távú ingatlan bérbeadóknak 15 százalék szja-t kell fizetniük, január 1-jétől ugyanakkor már nem kell egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni a bérbeadásból származó jövedelem után.

A tájékoztatás szerint a lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát.

Ha a bérbeadó magánszemély nem turisztikai céllal adja ki ingatlanát, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes.

A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, ami írásban rögzíti a bevételt. Fontos, hogy a bérlőknek a bérbe vett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük, a havi lakbér kifizetését pedig érdemes dokumentálni.

Minden esetben érvényes lakásbérleti szerződésben rögzíteni a bérlést
Közölték: a bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek - közüzemi számlák, felújítási költségek- és az értékcsökkenés.

A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni - hívta fel a figyelmet a NAV.

Forrás: MTI