Hogyan válasszam ki álmaim albérletét?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Még nem késő elkezdeni nézelődni a tökéletes albérlet után…

...ugyanis a hónap végén kezdődő albérletrohamig körülbelül egy hetünk van. A felvételi ponthatárok kihirdetése után számos fiatal veszi birtokába az egyetemi városokat, és ezzel együtt az albérletek és kollégiumok javát is.

Tizenegy nap alatt mégis megtalálhatjuk a számunkra megfelelő albérletet, anélkül, hogy azt elhalásznák az orrunk elől. Íme néhány tipp, mire figyeljünk oda a tökéletes albérlet keresésekor.

HOL IS LEGYEN?

Többek között a lakás elhelyezkedése a fő kritérium mind a lakásvásárlók, mind az albérletkeresők számára. Meghatározhatja a munkahely/iskola távolság, valamint az üzletek, a városközpont közelsége, a tömegközlekedés. Tehát ajánlott még a keresés előtt belőni, hol akarjuk elkezdeni a nézelődést.

Először határozzuk meg, hogy milyen környéken keressük az albérletet

MILYEN TULAJDONSÁGOKKAL BÍRJON?

Bútorozott, jól felszerelt – nem elég, ha csak ezeket a kulcsszavakat keressük egy albérlethirdetésben. Képek híján kiderülhet, hogy az egész lakásban csak egy régi, dohos szekrény van, ráadásul a mosógép is egy múzeumi ősmaradvány, amit már évek óta nem használtak.

Ahogy a környék kiválasztása esetében, az albérlet tulajdonságait is szabjuk meg előre. Hány szoba legyen? Tusoló vagy fürdőkád? Lift vagy lépcső? Lakótárssal vagy egyedül?

MILYEN KÖLTSÉGEKKEL JÁRHAT?

Mindenki pénzből él, épp ezért nem gond, ha már előre tudjuk, milyen összeget kell majd havonta beáldozni.

Kauciót szinte mindenhol szükséges fizetni, ez nagy általánosságban két havi bérleti díjjal szokott megegyezni.

Az albérlet kiválasztásakor vegyük figyelembe a havi díj és a rezsi összegét is

A bérlés megkezdése előtt ne felejtsük el kérdezni a főbérlőt a havi díj, valamint a rezsi összetételéről. Példaként: a legtöbb társasházban a bérlők fizetik a közös költséget, azonban ha ez nagyobb összeggel jár (pl. felújítást végeznek a házon), kérhetjük a befizetendő díj csökkentését.

A díjakat ajánlatos bérleti szerződésben is leszögezni.