A színek ránk gyakorolt hatásai

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szoba színével nem sokat szoktunk bajlódni, lefestjük arra a színre, ami a boltban „egész jól” nézett ki. Pedig a fal színe befolyásolja a hangulatunkat.

A színek sokféleképpen hatnak az emberekre, a hatást befolyásolhatja, a kor, a nem, az etnikai háttér vagy akár az éghajlat is. Mégis vannak olyan alapvető hatások, amiket általánosítunk.

Nézzünk meg néhány színt és azok ránk gyakorolt lélektani hatásait.

Piros

A piros a legintenzívebb szín, nem véletlenül nevezik a szenvedély és a szerelem színének. Ez a szín izgatottságot kelt, növeli a pulzus- és légzésszámot, ezért a hálószobában bánjunk vele óvatosan és ne minden falat fessünk le ilyenre egy szobán belül. A nappaliban vagy az étkezőben jó választás lehet, hiszen a piros szín összehozza az embereket és ösztönzi a beszélgetést.

A piros a szerelem és a szenvedély színe

 

Sárga

Gyakran mondják, hogy ez az irigység színe, pedig pozitív hatással van ránk. A napsütés örömét és a boldogságot közvetít. Kiváló választás lehet konyhák, étkezők és fürdőszobák falához. Az előszobában és a kisebb terekben kifejezetten vidám és energizáló hatást tud elérni.
Nagyobb szobák kifestéséhez nem ajánlott ez a szín (vagy csak más színekkel kombinálva), mert nagy felületen frusztrációt és haragot válthat ki az emberekből.

A sárga szín örömöt és vidámságot sugall

 

Kék

A kék egy rendkívül derűs szín, amely pihentet és csökkenti a vérnyomást. Megnyugtató hatása miatt sűrűn alkalmazzák hálószobák és fürdők kifestéséhez. A világos, pasztell kék kellemetlenül hűvösnek hathat, olyan szobában ahol kevés a természetes fény, ezeket a helyeket érdemes meleg színű bútorokkal és szövetekkel berendezni. A közösségi helyeken, például a nappaliban vagy a nagyobb konyhákban a sötétebb vagy türkiz kék sokkal melegebb hatást tud kelteni, mint a világos árnyalatok.

A kék sötétebb árnyalatai melegebb hatást keltenek

 

Zöld

Ezt a színt tekintik a legmegnyugtatóbbnak az emberi szem számára. A kék üdeségét és a sárga vidámságát ötvözve, a zöld szín a ház bármelyik szobájában jó választás. Segíti a lazítást, enyhíti a szorongást, a depressziót és az egészséget szimbolizálja.

A zöld szín enyhíti a szorongást

 

Lila

A lila sötétebb árnyalatai, mint például a padlizsán, kifinomultságot, hatalmat és luxust sugároznak, ezek mellett növelik a kreativitást és gondolkodásra késztetnek. A lila szín világosabb verziói a levendula vagy az orgona hasonlóan a kékhez nyugtató hatással van ránk, a hűvös érzés veszélye nélkül.

A világos lila színek nyugtatóan hatnak

 

Narancssárga

A narancs szín izgalmat és lelkesedést vált ki. Mivel ez egy nagyon energikus szín, nem ajánlott hálószobába vagy a nappaliba. De edzőteremnek vagy nagyobb előszobának tökéletes választás, mivel lendületet ad és felszabadító hatást gyakorol az emberre.

A narancs szín lendületet ad

 

Semleges színek (szürke, fehér és barna)

A semleges színek sosem mennek ki a divatból, természetességet és kényelmet sugallnak. Adaptív jellegüknek köszönhetően a lakás bármely részén alkalmazhatjuk, de vigyázzunk vele mert könnyen unalmassá válhatnak. Ennek elkerülésére dobjuk fel őket valamilyen színes bútorral, szőnyeggel, vagy festménnyel.

A semleges színek természetességet és kényelmet sugallnak

Forrás: freshome.com