Felvételizők, már most kezdjetek el készülődni a nagy albérletrohamra

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A felvételi eredmények közlése után jelentősen fellendül az albérletpiac az egyetemi városokban.

Összesen 100 ezer középiskolás diák adta be egyetemi és főiskolai jelentkezését az idén szeptemberben kezdődő képzésekre. Jelentős részük lakóhelyüktől távolabbi felsőoktatási intézményt jelölt meg, így nem kerülhető el számukra a kollégiumi jelentkezés, továbbá a lakásbérlés sem.

Bár a felvételi eredmények még csak július végén kerülnek ki, azonban nem árt egy kicsit előre is tervezni. Az érettségi vizsgák befejezte után tehát ajánlott levezetésképpen albérleteket nézegetni.

Az albérletkeresés előtt érdemes még jó alaposan átgondolni, milyen követelményeknek kell megfelelnie az albérletnek: közel legyen-e az egyetemhez és a városközponthoz, csendes környéken legyen-e, lehetnek-e lakótársak stb.

Az igényekkel egyenes arányban nő a bérleti díj összege is, így szükséges mérlegelni, hogy megelégszünk-e egy kevésbé jó tulajdonságokkal rendelkező albérlettel, vagy pedig vállalunk diákmunkát, amiből fizetni tudjuk a többletkiadásainkat.

Már a ponthatárok kihirdetése előtt kezdjük el nézegetni az albérleteket

Miután összeszedegettük a főbb szempontokat, kezdjünk el nézelődni, keressük fel a főbérlőket. Ha van lehetőségünk rá, látogassunk meg néhány albérletet személyesen is.

A ponthatárok kihirdetése után ne hezitáljunk, foglaljuk le azonnal a kiszemelt albérletet.

A kollégiumba jelentkezőknek sem árt egy B-terv: a sok jelentkező miatt alaposan megválogatják, kinek adják az amúgy is kevés férőhely egyikét.