Minden drága az albérletpiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az albérletárak mellett a kiadó lakások utáni kereslet is növekedett. Akár a fizetés 60 százalékát is elviheti egy garzon bérleti díja.

Az árak emelkedésének nem csak az ingatlanpiac élénkülése az oka. Habár korábban volt némi csökkenés a díjakban, azonban a frekventált és jó állapotú lakások bérlete továbbra is magas.

Az árakat a befektetők, a munkahelyek hiánya és a fiatalok kilátástalan helyzete is befolyásolja.

Sok fiatal nem látja a boldogulás lehetőségét hazánkban, ezért külföldön próbálkozik. Mielőtt azonban bárhová is elkötelezné magát hosszú távra, addig is albérletben él. A bérleti díj emelkedésének másik oka, hogy egyre többen mennek, azaz költöznek a munka után, legyen szó akár fővárosi vagy megyeszékhelyi albérletről.

Nézzük meg, jelenleg mi a helyzet a fővárosi albérletpiacon. A jobb albérletek a hirdetések megjelenése után pár órával már elkelnek.

Egy garzon bérleti díja akár 120 ezer forint is lehet
Garzonlakások

39 négyzetméter alatt 60 ezer forint körül lehet már garzont bérelni. A belvárosban viszont ugyanezért a négyzetméterért már 120 ezer forintot kérnek havonta.

A közepes méretűek

A közepes méretű ingatlanok átlagos bérleti díja kerületenként eltérő. 100-120 ezer forint között mozog átlagosan. Azonban a központban lévő lakások bérleti díja itt is jóval magasabb, akár 185 ezer forint is lehet havi szinten.

A 80 négyzetméter felettiek

A 80 négyzetméter fölötti lakások albérleti díja pedig 130 ezer forintnál kezdődik és akár a 290 ezret is elérheti.

Hiába nőtt az elmúlt években az átlag munkabér, az ingatlanok ára ennél jóval nagyobb mértékben emelkedett.

Egy ingatlan bérleti díja akár a fizetés 60-70 százalékát is felemésztheti. 

Ez nagyban megnehezíti a minimálbérből élők és az otthonuktól távol tanulók helyzetét, akik kevesebb jövedelemből próbálják előteremteni a havidíjakat.