Ellopott életek - Nem létező albérlet, nem létező tulajtól

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

9 alkalommal károsított meg bérlőket, akik jóhiszeműen átadták a kauciót. 1,5 millió forintról tud eddig a rendőrség! Itt van néhány jótanács a csalók ellen.

Számtalan alkalommal találkoztunk már ilyen cikkekkel. A szomorú, hogy időről időre mindig megjelenik egy újabb csaló. Budapesten fogták el a rendőrök az Antal Norbert álnevet használó csalót, írja a police.hu. 2016 május és november között kilenc alkalommal adott bérbe nem létező albérleteket. A jóhiszemű bérlők nyilvános helyen szerződéskötéskor átadták a kauciót, amiért megkapták a nemlétező lakás kulcsait. A pénzt felmarkolva K. László Zsolt eltűnt a Budapest nyűzsgő városában, többé sem őt, sem a pénzt nem látták a bérlők. Elfogásakor a XVII. kerületben egy kávézóban volt, éppen következő áldozatát próbálta átejteni. A XIII. kerületi lakásán találtak további hamis iratokat is. Jelenleg előzetes letartóztatásban tartják, gyanúsított-ként halggatták ki. Szomorú és szégyenletes az ilyen eset, de mi mit tehetünk ellene?

Csaló öltönyben

Fontos észben tartanunk néhány alapelvet:

- A hanyag hirdetési szövegek, általában csalókat takarnak.

A gyorsan összedobált, igénytelen szövegek utalnak az írójuk személyiségére is. Nagyon nagy általánosságban ezek az emberek a semmiért kérnek előre pénzt, albérlet sosem lesz belőle.

- A képkeresők használata.

Ha gyanús a hirdetés, érdemes a képkereső szolgáltatással rákeresni, hogy más oldalakon, más adatokkal szerepel-e. Ha igen és teljesen különböző adatokkal, akkor csalót fogtunk.

- Soha nem utalunk előre(ahogy azt előző cikkünkben már írtuk)!

Bármilyen furcsa de mi sem megyünk előre az albérletbe lakni, úgy hogy nem fizetünk. A másik oldala a dolognak, milyen főbérlő kérne el látatlanba foglalót, úgy, hogy meg sem mutatta a bérlőnek a lakást. Másrészről, mi bérlők nem utalunk előre a semmiért pénzt. Ha a főbérlő nem fogadja el a munkáltatói igazolást biztosítékként, akkor kulcsot sem fog adni a lakáshoz.

Szürke valóság

Összességében, egy korrket főbérlő nem kér látatlanban pénzt. A kaució mindig indokolt és ingatlan függő. Ha albérletbe szeretnénk költözni, csakis valós forrásból származó hirdetéseket nézzünk át.