Albérlet vagy hitel?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Melyiket fizetné szívesebben? Lakásbérleti díjat vagy törlesztőrészletet?

A válasz egyre egyértelműbben eldőlni látszik az egyik oldal felé - legalábbis pénzügyileg. De mi van a másik oldallal? Ott egyetlen érv van, amivel a másik nem tud versenybe szállni. Adott esetben az lesz a döntő, melyik a fontosabb abban az élethelyzetben.

Vizsgáljuk meg először az albérletet, mint választási lehetőséget.

Érv mellette:

MAXIMÁLIS RUGALMASSÁG
Ha akarom, bútorozott, nem kell a berendezésre költenem. Ha elromlik valami, nem nekem kell megjavíttatnom. Ha el akarok költözni, semmi nem tarthat vissza. Ha jobbat, olcsóbbat találok, egyszerűen továbbállok; felér egy lakásfelújítással...

Bútorozott kiadó albérletBútorozott albérlet - nem mindig összeillő darabokkal

Érv ellene:

SOHA NEM LESZ AZ ENYÉM
Pénzügyi szempontból az albérleti díj ablakon kidobott pénz. A lakás rezsijét ígyis-úgyis fizetni kell, de az albérletért, amiért havonta nem keveset fizetek, soha sem kerül a birtokomba, csak használhatom.

 

Mi a helyzet a hitelfelvétellel?

Érv mellette:

PÉNZÜGYILEG JOBBAN MEGÉRI
Ha olyan futamidőt és hitelösszeget választok, amivel a törlesztőrészletem az albérleti díj szintjén tudom tartani, akkor röpke 5, 10 vagy 20 év után enyém lesz a lakás. Itt nem az lesz az igazi különbség, hogy nem albérleti díjat fizetek a lakás tulajának, hanem törlesztőrészletet a banknak; hanem az, hogy a futamidő végén saját tulajdonomba fog kerülni az ingatlan. Micsoda különbség!

Saját lakás tervezgetése

A sajátban bármit meg lehet változtatni, senkitől nem kell engedélyt kérni rá

Érvek ellene:

HITELFELVÉTELI PROCEDÚRA
A válság óta a bankok szinte csak azoknak adnak hitelt, akik bebizonyítják, hogy amúgy nincs is rá szükségük. Ez természetesen nem igaz, hiszen ha így lenne, az összes bank lehúzhatná a rolót és a gazdagok nem gazdagodhatnának tovább. Azonban tény, hogy manapság egyrészt nagyon nehéz hitelhez jutni, másrészt jelentős önerőt kell tudni felmutatni, ami sokakat eleve kizár a kérelmezői körből.

RÖGHÖZ KÖTÖTTSÉG
A hitelfelvétellel - akár banki, akár állami támogatás (CSOK) - röghöz kötöm magam, ha nem is egy életre, de 5, 10 vagy 20 évre. Nem lehetetlen ugyan a hitellel terhelt ingatlanból odébbállni, de közel sem egyszerű.

AZ ÖSSZES KÖLTSÉG ENGEM TERHEL
Bármi elromlik a lakásban, vagy felújítási szándékunk van, akkor azt nem tudjuk a főbérlővel kifizettetni, magunkra vagyunk utalva, csak saját forrásra számíthatunk.

 

Összességében úgy áll a helyzet, akinek jobban számít a pénz mint a mobilitás, inkább lakáshitelt törlesszen mint albérleti díjat fizessen.