Indul az albérlet boom! Mi szóltunk!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hamarosan kiderül, kit hova vettek fel és akkor elindul az albérletkeresők viadala.

Nemsokára kirepülnek a kisgólyák, hogy megkezdjék felsőfokú tanulmányaikat. Ilyenkor országos szinten megnő a kereslet a kiadó albérletek iránt, hiszen a kollégiumi férőhelyek végesek, ezért sokan albérletbe kényszerülnek. A jelentősebb egyetemvárosokban - Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen - megindul a hajsza a legjobb albérletekért. Nem jelentéktelen ugyanis, hogy kinek hol, milyen állapotú és milyen árú bérleményt sikerül kifognia.

Nem mindegy, hogy milyen gyorsan és kényelmesen lehet bejutni az egyetemre, ill. mennyi időt kell tömegközlekedéssel naponta eltölteni. Az is számít, hogy mennyire fogja megterhelni a családi költségvetést az albérlet ára. Az olcsó albérletek hamar gazdára találnak, a drágábbak a későn ébredőkre maradnak. Azonban a drága albérletek ára sem megfizethetetlen, ha egy baráti társaság fog össze és akár kettesével költöznek be egy-egy szobába.

 

A lakóközösséggel sokat spórolhatunk a bérleti díjon

A lakóközösséggel sokat spórolhatunk a bérleti díjon

 

Akárhogyis, bizony az albérletkeresést időben el kell kezdeni, mert tényleg nagy a verseny, hiszen manapság az albérleteztetés csúcsra van járatva. Az alacsony banki kamatoknak köszönhetően az emberek - jobb ötlet híján - ingatlanban tartják a pénzüket. Dupla haszon: egyrészt folyamatosan nő az ingatlan értéke - jobban, mint amennyit a bankban kamatozna -, másrészt nem kevés hasznot is hoz a befektetés.

Az albérletkeresők viszont szenvednek az egyre magasabb lakásbérleti díjaktól, amelyek az egekbe szöktek az utóbbi években. Ugyanakkor úgy tűnik, az idei lesz az első év, amikor megállni látszanak az albérletárak, legalábbis, ami az átlagot illeti. A kedvelt, központi bérlemények ára bizony még mindig emelkedőben van, máshol stagnálnak vagy éppen a keresletvisszaesés miatt enyhe csökkenésbe kezdtek.

 

Az albérletárakról részletesen következő cikkünkben olvashatnak.