Lakhatási válság a fővárosban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az LMP szerint lakhatási válság van Budapesten, amelynek felszámolása érdekében érdekeltté kell tenni az önkormányzatokat a bérlakás-üzemeltetésben.

Csárdi Antal elmondta: a fővárosban mintegy 40-50 ezer új bérlakásra lenne szükség, ezért az LMP kidolgozott egy olyan programot, amely megoldást kínálhat a mostani helyzetre.

Szerinte a fő probléma, hogy a kerületi és a fővárosi önkormányzatok nem érdekeltek bérlakások fenntartásában és üzemeltetésében, mert jelentősek a kintlévőségeik. Ennek elsődleges oka, hogy sokan tartoznak a bérleti díjjal, amit a nem elégséges információáramlás okozhat.

Kiadó új bérlakások

Az LMP koncepciója első körben erre kíván választ adni: egy mentorszolgáltatást vezetnének be, amelynek keretében napi kapcsolatot tartanának a bérlőkkel és az önkormányzatokkal, illetve információt szolgálnának például a késedelmes fizetésről.

Csárdi Antal szerint rendezni kell az ellenőrzési rendszer terén mutatkozó hiányosságokat is, hiszen több olyan esetről tudnak, hogy a bérlakás bérlője továbbadta a lakhatási jogot egy harmadik személynek.

A képviselő hangsúlyozta, hogy új szemléletre van szükség a bérlakások üzemeltetésben is, hiszen a kilakoltatások egy része éppen a párbeszéd hiánya miatt következik be.

Hozzátette, hogy a koncepciót tavasszal nyújtják be a fővárosi és lehetőség szerint minél több kerületi közgyűlésben.